Петър Стоянов - награди Украйна
Президентът Стоянов и Олена Коцева, която получи голямата награда за цялостен принос

Наградите за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ, идеята за които се роди през лятото на 2022 г. от общественици и културни дейци под егидата на президента Петър Стоянов, днес бяха връчени в Аулата на Нов Български университет (НБУ).

„Доброволците, които се притекоха на помощ на украинските бежанци още в първия ден на войната, са достойни за уважение и искрено възхищение. Те помагат да се култивира солидарност и чувство за отговорност към по-слабите. Тези български мъже и жени вероятно предпочитат да останат анонимни и нямат нужда от награди. Като общество обаче ние имаме необходимост да ги получат, за да окуражим примера им“, каза президентът Петър Стоянов на церемонията по връчване на първия по рода си приз за гражданска доблест и човешка доброта в подкрепа на украинския народ.

Според него темата за базовия морал и инстинкта към доброто трябва да бъде в основата на всичко, включително на политиката. „Всеки ден произвеждаме негативни новини, а понякога дори по няколко пъти на ден. Затова е важно позитивните инициативи и примери да не остават в периферията на общественото внимание“, допълни Петър Стоянов.

Президентът връчи голямата награда за цялостен принос на Олена Коцева от сдружението „Мати Украйна“, което е организирало над 54 тона помощи и е събрало и дарило над 1,5 млн. лв. на нуждаещите се както в България, така и в Украйна. В категорията за най-активен доброволец беше отличена Тихомира Методиева. Наградите за подкрепа от предприемач и от социална група отидоха при Манол Пейков и Никола Рахнев от Гората.бг. На всички над 30 номинирани граждани и организации бяха връчени грамоти.

Специална благодарност поднесе посланикът на Украйна Н.Пр. Виталий Москаленко. По думите му украинците и българите са много близки и оказаната помощ е проявление на характерната за българския народ емпатия. Бившият вицепремиер, образователен министър и настоящ председател на настоятелството на НБУ Веселин Методиев допълни, че да останем хора е основата, върху която трябва да живеем и да възпитаваме децата си.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук