На снимката: ген. Андрей Боцев

Генерал Андрей Боцев беше част от онова поколение наши генерали, олицетворяващо и въплъщаващо изконните български воински добродетели и ценности. Това заявява президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в съболезнователен адрес по повод кончината на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Беше мъж на честта и боец, заяви в своите съболезнования вонният министър Красимир Каракачанов. Днешното заседание на Министерски съвет пък започна с едноминутно мълчание в памет на генерала.

Генерал Андрей Боцев си отиде вчера късно вечерта, на 61 години.

„Тъжна вест. Бог реши да прибере при себе си ген. Боцев. България загуби един честен офицер. Светла му памет!“ – това написа Милен Михов, депутат от ВМРО и зам.-шеф на комисията по отбрана, в личния си профил във „Фейсбук“.

Андрей Боцев е роден на 26 ноември 1959 г. в Гоце Делчев. С висшето офицерско звание генерал е удостоен на 18 април 2018 г. Той е началник на отбраната от 8 март 2017 г. до днес.

В писмото до опечалените държавният глава посочва, че генерал Боцев винаги е отстоявал твърдо и решително принципите и каузите, в които е вярвал.

„За мен беше чест да познавам и да работя с него“, заявява още върховният главнокомандващ на Въоръжените сили.

Президентът посочва, че ген. Боцев ще бъде запомнен като изключително подготвен и ерудиран офицер, обичан и уважаван от колегите си командир, с безспорен принос за развитието на Въоръжените ни сили.

„В тези минути на мълчалива равносметка отдаваме почит пред големия български генерал, към един истински родолюбец, човек на честта и доблестта, посветил целия си живот на Българската армия“, заявява президентът Радев.

„Бог да даде мир и покой на душата на честния и достоен българин – генерал Боцев! Беше мъж на честта и боец. Днес българската армия загуби един пример за подражание.За мен, като министър, този човек беше верен съратник в делото ми да възвърна славата на българската армия. Няма да се откажа от общата ни мисия.Почивайте в мир, ген. Боцев!Изказвам най – искрени съболезнования на близките му“, написа във „Фейсбук“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На снимката: ген. Боцев, президентът Радев и военният министър Каракачанов

Вицепрезидентът Илияна Йотова също поднася най-искрени съболезнования на семейството и близките.

Ген. Боцев е роден през 1959 г. в Гоце Делчев. Завършил е Висшето военно училище във Велико Търново и Военната академия „Г.С. Раковски“. Той бе начело на Генералния щаб от 2017 г. Преди това беше командир на Сухопътните войски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук