Си Дзинпин
На снимката: Китайският президент Си Дзинпин

Президентът на Китай Си Цзинпин заяви в реч по повод 200-годишнината на един от теоретиците на социализма – Карл Маркс, че бъдещето на страната му е свързано с предписанията на тази идеология. По думите на държавния глава социализмът е доказал своята жизнеспособност и ефективност при преодоляването на многобройните предизвикателства, с които се наложи да се сблъска Китай, и затова тази икономическа и социална концепция е способна да спаси китайския народ и да реши насъщните му проблеми.

„От момента, в който бе създадена Китайската комунистическа партия, ние разглеждаме марксизма като основополагаща теоретична основа, която се сля в едно с китайската революция и процеса на държавно строителство – заяви държавният глава – Китайският народ направи велик скок, като престана да бъде в ролята на слаба нация в Източна Азия. Този пробив недвусмислено доказва, че Китай може да бъде спасен само от социализма“.

Си Цзинпин предупреди, че марксизмът, като ключова съставна част от националната идеология, ще допринесе за по-нататъшно засилване на откритостта на Китайската народна република, за динамичния ѝ ръст.

„Само социализъм с китайска специфика ще даде възможност на нашата страна да се развива успешно“, резюмира той.

В Китай марксистката философия се разглежда като ръководна идеологическа основа. От 1978 година в страната започва политика на реформи и на откритост и марскизмът, като обект на научно изследване, бе обогатен съществено. В процеса на китаизация той бе белязан от три теоретични постижения – идеите на Мао Цзедун, теорията на Дън Сяопин и концепцията за „тройното представителство“ (според което китайската комунистическа партия представлява интересите на напредничавите производителни сили, китайската култура и широки слоеве от населението на Китай).

През януари на пленум на ЦК на ККП идеите на Си Цзинпин бяха признати за „най-новото постижение на китаизацията на марскистката теория“. Самият той пък получи най-големите правомощия, които китайски лидер е имал от управлението на Мао Цзедун досега.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!