Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

В понеделник, 8 април, президентът Румен Радев свивка заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Заседанието ще бъде на тема: „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“.

Най-вероятна причина за действията на президента са скандалите от последните седмици с жилищата на политици и висши служители.

Първоначално „Свободна Европа” публикува информация, че тогавашният председател на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се е сдобил през 2018 г. с апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, като е прехвърлил на фирмата строител („Артекс“) два свои апартамента.

Стана ясно, че Цветанов е платил рекордно ниска цена за иначе луксозния имот – 627 евро на кв.м., докато пазарните цени в района за този тип строителство започват от 2600 евро на кв. м.

В отговор Цветанов заяви, че при сделката са спазени принципите на правото и „всичко е толкова прозрачно“.

Въпреки това, миналата седмица Цветанов, след разговор с премиера Бойко Борисов, подаде оставка.

В следващите дни се появиха данни за подобни сделка на правосъдния министър Цецка Цачева, шефа на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, зам.-министъра на спорта и кумица на Цветанов – Ваня Колева и зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов.

Тримата, без Рашидов, подадоха оставки.

В началото на новата седмица скандалът застигна и други публични личности, които са купили апартаменти на цени доста под средните на пазара, макар и при напълно разнородни обстоятелства, сред които и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и председателят на ВКС Лозан Панов.

Името на Панов се появи в публичното пространство, след като стана ясно, че съпругата му Елисавета Панова е закупила евтин апартамент от фирма „Артекс”. Оказа се обаче, че тя всъщност не е купила апартамент, а е преотстъпила право на строеж на фирмата, срещу което е била овъзмездена с апартамент и два гаража в бъдещата сграда.

Важно е да се отбележи още, че това се е случило две години преди Елисавета Панова (тогава Ганева)  и председателят на ВКС да имат сключен брак. Освен това, от регистъра става ясно, че Елисавета Панова е закупила жилището през фирмата си, която се занимава с препродаване на стоки или услуги.

През 2013 г. фирмата на Панова (тогава Ганева) „Ганева 2000” закупува имот 172 кв. метра в столичния квартал „Изгрев” за малко над 93 хил. лева, сочи справка в имотния регистър. Заедно с апартамента тя купува два гаража с площ 19.7 и 19.5 кв. метра.

От публикуваните през годините отчети на „Ганева 2000“ ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е настоящата съпругата на Панов, става ясно, че сумата за придобиването на имота е била налична във фирмената сметка.

Две години след купуването на имота Елисавета Ганева сключва брак с настоящия председател на ВКС Лозан Панов. Според официалните данни, публикувани в регистъра, той няма отношение към покупката, тъй като тя е на името на фирмата на съпругата му.

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев също се оказа в неудобна ситуация. Той купил апартамент на три нива, без да е разполагал с доказани средства, коментират медии.

Оказва се, че анализът на официално показаните приходи, разходи и инвестиции на семейството показва, че то влиза в 2017 г. с отрицателен паричен поток. И макар че, апартаментът му е частично финансиран с ипотекирането му пред Първа инвестиционна банка и продажба на имот в „Люлин“, се „губи” сума между 180 и над 650 хил. лв., в зависимост от това дали сделките са правени на данъчна оценка или на пазарна цена.

Ден по-късно се появи информация, че Георгиев е допуснал да декларира 186 кв. метра тераса от своя апартамент.

В официална позиция шефът на антикорупционната комисия отговори, че не е вписал терасата като част от имота си (и съответно тя не е част от цената), тъй като става дума за общи площи, независимо че до нея се стига само по вътрешни стълби от неговия апартамент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!