Исторически музей, Русе
на снимката: Исторически музей, Русе

Президентите на България, Австрия и Румъния се събират на неформална среща в Русе.

В Регионалния исторически музей в Русе българският държавен глава Румен Радев, който е домакин на срещата, ще обсъжда с колегите си от Австрия – Александър Ван дер Белен и Румъния – Клаус Йоханис теми от европейския дневен ред.

Дунавският регион ще бъде водеща тема в разговорите, подчерта Радев.

„Ние искаме да върнем фокуса върху Дунавския регион, върху Дунавската стратегия, където възможностите са огромни и ние трябва да ги оползотворим. Река Дунав от векове е свързвала хората по нейното течение. Тези връзки до голяма степен бяха прекъснати по времето на Студената война, но след падането на Желязната завеса ние имаме уникалния шанс да възобновим тези връзки, да направим целия регион много по-достъпен във всякакво транспортно отношение”, каза президентът.

Срещата е израз на политическата воля на трите държави, които поемат последователно ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, да се гарантира приемственост по ключови теми.

Водещи теми на разговорите между президентите са европейската перспектива на Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортната свързаност в региона.

По-късно в сградата на Русенския университет тримата президенти ще участват в конференция, посветена на развитието на Дунавския регион.

След това Румен Радев, Александър Ван дер Белен и Клаус Йоханис ще направят съвместни изявления за медиите.

Българският президент ще се разговаря с кметове от Дунавския регион.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!