10 % ще е границата от болни ученици за преминаване в дистанционно обучение, вместо досегашните 15%. Това каза по време на брифинг служебният министър на образованието проф. Николай Денков. 

Това дава възможност на отделни места в България да се учи присъствено, а в други – дистанционно.

Има допълнения към и указанията за носенето на маски, тъй като Делта вариантът на вируса е доста по-заразен и по-лесно се разпространява сред децата.

„Учениците от първи до четвърти клас и децата в детските градини, ако сме в „зелената“ зона, могат да бъдат без маски. Ако сме в „жълта“, „червена“ и „тъмночервена“, тогава и те трябва да са с маски. Предвид това, че и ваксинираните могат да пренасят вируса, трябва и персоналът, който е имунизиран, да носи маски“, уточни министърът на образованието.

Децата от 1-ви до 4-ти клас ще учат присъствено. Mалките деца ще отиват да учат от вкъщи единствено в „тъмночервената зона“, където, съгласно указанията на Министерство на здравеопазването, всичко трябва да се затвори.

Гимназиите и прогимназиите ще учат на ротационен принцип, пазейки най-малките ученици.

Стремежът е да има 50% присъствие на учениците в клас, което ще е повече в сравнение с миналата година – 38%.

Властите ще направят всичко възможно първокласниците да посрещнат първия си учебен ден в двора на училището, каза още Денков.

Следващата седмица ще бъде пуснат анкета, чрез която ще се разбере броят на ваксинираните и преболедували пандемията. Резултатите ще са ясни първите дни на септември.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук