Френският президент Еманюел Макрон ще настоява за правила, които да гарантират по-добра защита на френските работници, от „нелоялна трудова конкуренция от Източна Европа”, по време на посещението си в региона през идната седмица.

Маркон обеща да предприеме стъпки за противодействие на „социалния дъмпинг” във Франция, при който фирмите наемат по-евтини работници, които идват от по-бедните източноевропейски държави и по този начин застрашават френските работници, пише „Ройтерс”.

Един български тираджия, например, може да работи във Франция за определен период от време за заплата, много по-ниска от средната за Западна Европа, но по-висока от тази, която би взимал в родната си държава.

Полша, Унгария, Словакия и Чехия настояват да могат да се конкурират със западните държави, предлагайки им качествени продукти и ноу хау, за да наваксат десетилетия на преход.

Това ще е един от най-спорните въпроси, пред които е изправен блокът. Очертава се това да доведе до разрив в отношенията между изтока и запада, на фона на стремежите за обединение заради Брекзит.

Източник от френското правителство е казал пред „Ройтерс”, че Макрон ще настоява за по-строги правила за „социалния дъмпинг” по време на посещенията си в Австрия, Румъния и България.

Анализаторите определят тази визита като „важен знак”, тъй като всички тези държави в миналото бяха игнорирани и пренебрегвани от Франция, или поне у тях има такова усещане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!