При вето за Шенген: България готви ответни мерки
снимка: БТА

8 декември наближава. На тази дата ще бъде взето изключително важно решение за България. Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува за разширяването на Шенген. Очаква се страната ни отново да остане пред вратата. Нидерландия, която е против нас, ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство.

Служебното правителство има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев. Той изрази надежда, че в оставащите дни може да „надделее разумът“ в партньорите от Шенген.

„Повече от очевидно е, че позициите на премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от страна на България“, каза Донев.

Поражда се съмнение за прилагане на двойни стандарти, особено от страна на Нидерландия, смята служебният премиер. Той коментира думите на Марк Руте, че

„българската граница се преминава нелегално срещу 50 евро“.

„Отбелязваме, че в позицията си канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на шенгенската система като цяло. Те по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС, няма да го позволи“, каза служебният премиер.

Гълъб Донев подчерта, че критериите за присъединяване към Шенген са покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия. Той припомни, че през последните месеци по инициатива на България и Румъния в двете страни бяха организирани проверки от ЕК с участието на заинтересовани държави членки от ЕС.

„Областите, обект на проверки, включиха издаването на визи, съдебното сътрудничество по отношение на миграцията и опазването на личните данни, най-чувствителните и важни сфери, определени от ЕК. И двете проверки завършиха с положителни за България резултати“, припомни Донев.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук