При засилен миграционен натиск от страна на Турция, европейската гранична служба „Фронтекс” може да изпрати помощ на България в рамките на три дни. Това обяви в Бургас евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, по повод заплахите на турския президент Реджеп Ердоган, че ще пусне бежанците към Европа след референдума на 16 април.

Тя обясни, че краткият срок за реакция е записан в новия правилник на службата.

„Има възможност за бърза реакция, когато се установи или уязвимост на дадена граница, или страна членка поиска тази помощ. В Европейския парламент директорът на „Фронтекс” Фабрис Леджери потвърди това в случая с България, с конкретен пример – българо-турската граница. „Фронтекс” има готовност в този момент да ни помогне”, увери Габриел.

Тя добави, че ЕС засилва мерките за сигурност и заради опасността от тероризъм, а България ще има водеща роля в новата система за влизане и излизане.

„Това е нова автоматизирана система за контрол, която още на границата ще изчислява необходимия престой такъв, какъвто той е регламентиран спрямо закона на лицата, влизащи и излизащи от ЕС”, обясни евродепутатът от Европейската народна партия.

Тя заяви, че всички пътувания до места, на които терористичните групировки провеждат обучения на хора и подстрекават към тероризъм, се криминализират.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук