Протест на земеделците
Снимка: БТА

След като миналата седмица големите земеделски производители се договориха с властта и след над четиричасови преговори земеделският министър и фермери постигнаха съгласие за параметрите и обявиха, че споразумението е финализирано, като финансовата рамка е тази, която беше договорена.

Всички отдъхнахме, но за кратко, защото изведнъж се оказа, че десетки по-малки фермери ще продължат с протестите. Очевидно вече не за пари, а срещу правителството. За по-непредубедените е ясно, че поне половината от тях са откровени провокатори

„Браншовите организации затова са толкова много, защото някои от тях са с по трима или дори двама членове и са ги направили, само за да могат да стигнат до министерството и да си решават личните проблеми. Това е факт, повярвайте ми. 95 процента от браншовите организации в сектор „Земеделие“ са точно такива“, заяви за ДЕБАТИ.БГ земеделският производител Радослав Христов.

Всъщност повечето протестиращи, нямат земеделско-синдикални искания, а желанието им е да помогнат на ГЕРБ и ДПС, които са се прицелили в поста на земеделския министър. Целта е той да бъде съборен с обяснението, че не може да се справи с проблемите в сектора.

Или по-общо протестът е и срещу министър-председателя акад. Николай Денков, който също трябва да бъде уязвен, понеже е нужно да бъде компрометиран и отстранен от външно министерство след ротацията.

Виждаме че сред протестиращите има хора от приближения кръг на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и негови бивши служители.

Истината е, че тези протести вероятно обслужват ГЕРБ и ДПС, но те всъщност рекетират обикновените земеделци, на които никой няма вече да гледа сериозно, и ще се отнасят с тях като към политическо оръжие. Защото е видимо, че основните им искания не засягат пряко сектора, а правителството, което управлява едва от 7-8 месеца. То няма как за това време нито да предоговори зелената сделка с европейските институции, нито да спре зеленият преход, поради очевидни причини.

Няма как да не се породи съмнение, че някой има интерес в страната постоянно да има протести и мобилизира умишлено тези хора. А целта е ясна – компрометиране на сегашното управление и получаване на по-добри позиции за предстоящата ротация, след която е почти сигурно, че протести и на зърнари, и на въглищари, и на различните сектори искащи повече пари изненадващо ще спрат. 

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук