На първото за седмицата пленарно заседание депутатите приеха на второ четене изцяло нов Закон за храните. Вносител на законопроекта е Министерски съвет, а той бе одобрен при първо гласуване в зала още в края на 2017 г.
С новите текстове се прецизират изискванията за безопасност на храните към бизнес операторите от хранителния сектор и към обектите за производство, преработка и дистрибуция. Компетентните органи на национално ниво остават Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването.
Предвидено е създаването на публичен национален регистър на всички обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни, който БАБХ ще поддържа на интернет страницата си. Същият регистър ще има и за бутилираните минерални и изворни води.
Информацията на храните на етикета ще бъде задължително на български език и няма да се допуска допълнително облепване на етикетиран продукт с информация, различна от първоначалната. Обозначението „Добито в България“ се поставя върху първични продукти, които са доибити на територията на България. Обозначението „Продукт от България“ се поставя върху храни, когато основната съставка, използвана за тяхното производство, е добита на територията на България и всички етапи на производствения процес се осъществяват на територията на страната.
Със закона се въвежда изрична забрана за реклама на генетично модифицирани храни и на храни, забранени за употреба от деца. Забранява се още рекламирането на храни и напитки, съдържащи съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.
За първи път се регламентират изискванията за търговия с храни от разстояние. Въвежда се регистрация на превозните средства за транспортиране на храни от животински произход, както и такива от неживотински произход като брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия.
Предвидено е и създаването на Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор „Храни”.