Евгений Кънев
на снимката: Евгений Кънев

Промяната на данъчната система ще бъде много груба политическа грешка. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ финансистът и управител на консултантска фирма за придобивания и сливания „Маконис“ Евгений Кънев.

Без преувеличение бих казал, че след Валутния борд, другата работеща система в държавата беше данъчната система. И сега точно това, което работеше, те искат и върху него да посегнат, което според мен ще бъде много груба политическа грешка”, обясни той.

На въпрос защо, когато данъците са по-ниски парадоксално приходите в бюджета на държавата се увеличават, Кънев отговори:

Този факт не е парадоксален. Икономистите го знаят много добре – кривата на Лафер се нарича, когато се намаляват ставките всъщност се подобрява събираемостта на данъците и съответно е възможно да има повече приходи в бюджета. То е същото, ако продавате една стока скъпо и никой не я купува, но ако намалите цената, ще имате повече продажби и по-голяма печалба. По същата причина, когато данъците са по-високи, сивата икономика е много повече, отколкото когато се намалят данъците и стане неизгодно да работиш в сивия сектор, да поддържаш система на криене на данъци, при положение, че 10% е най-ниският данък в Европа. Това е причината много бизнеси да започнат да плащат. Трябва да се отбележи, че и самият НАП подобри системата на събиране на данъци. Може би най-ефективната институция в държавата е НАП”.

Според него с промяната на данъчната система ще бъдат нарушени принципите на равномерност и неутралност.

„Нарушава се принципът на равномерност, на неутралност и започват да се дават отстъпки на определени сектори, след което започват и други сектори да търсят отстъпки. Такива постигнаха и книгите, което е добре. Но и фитнес салоните започнаха да искат такива отстъпки. Затова трябва да се обоснове правителството каква е логиката за ресторантите да има ДДС 9%, а за лекарствата – 20%, които са много по-важни за населението. Има много други аспекти за нарушаване на тази логика. Защото веднага трябва да се търси откъде ще се напълнят тези пробойни. И ще стане така, че за да може ресторантьорите да получат отстъпки, други сектори ще трябва да попълнят дупките, което също създава напрежение в обществото.  Не на последно място, тази система е в абсолютен дисонанс с официалните заявления на правителството да се стимулира икономика с висока добавена стойност. Със сигурност ресторантите и заведенията не са мястото, на което се прави икономика с висока добавена стойност. Те получават стимул от държавата. Виждате колко много дисонанси има между това, което трябва бъде и това, което се прави на практика.”

Цялото интервю с икономиста Евгений Кънев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!