акад. Николай Денков
Снимка: БТА

Премиерът в оставка Николай Денков благодари на всички министри от кабинета по време на последното заседание на настоящия Министерски съвет. Той направи отчет за свършеното от правителството до момента. Според него през последния месец държавата е продължила да работи нормално, въпреки сложната предизборна политическа обстановка.

„Преди да преминем към последното заседание на това редовно правителство, искам да благодаря на всички министри и техните екипи, че в този извънреден десети месец успяха да запазят темпото и да вземем тези важни решения, от които имат нужда гражданите и бизнесът“, каза премиерът в оставка.

Държавата продължи да работи с нормални темпове, независимо от рязко усложнената и вече предизборна обстановка, каза той.

Денков изброи част от резултатите от този допълнителен 10-и месец на редовното правителство:

  • Вече пътуваме по въздух и вода в шенгенското пространство. При политическа стабилизация, ще има решение за сухопътните граници в Шенген до края на годината.
  • Новият проект на закона за съдебната власт вече е на обществено обсъждане. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт.
  • Пациентите вече могат да получат безплатно лекарството на най-ниската цена от всяка една от 50-те групи за сърдечно-съдови заболявания. Останалите лекарства се заплащат значително по-малко, отколкото досега. МРРБ подписа 642 споразумения със 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност над 1,7 милиарда лева.
  • Днес правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 милиона лева. Повишават се заплати за всички нива като се намалява значително разликата между съществуващите реални минимални и максимални размери на заплатите. От почти 5 пъти колкото е разликата в момента до около 2,5 пъти. Средната заплата във всички администрации по всички нива се повишават. Новите размери на индивидуалните основни месечни заплати се определят, считано от 1 януари 2024 г.
  • Над 46 хиляди малки и средни земеделски стопани получиха 154 милиона лева по схемата за подпомагане за 2023 г., с 50 процента повече от кампанията за предната 2022 година.
  • Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в Тараклия след като подписахме споразумение с правителството на Молдова. За първи път поделение на българско висше училище сред историческата общност в Молдова“, каза премиерът в оставка Николай Денков.

Очаквайте подробности.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук