Ричард Алибегов
На снимката: Ричард Алибегов

Новата европейска директива относно качеството на питейната вода, която трябва да се прилага във всички страни от Европейския съюз, се оказа източник на проблеми за ресторантьорите в България.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, въпреки че е на мнение, че директивата е добра, изрази съмнение как тя би се отразила на бизнеса у нас.

В интервю за Евронюз България той даде пример с това, че в други европейски страни наистина е практика да се поднася вода с кафето, като даде за пример Виена, но обясни, че там количеството, което клиентът получава е много малко – една малка чашка.

Според него обаче клиентите у нас може да си поръчат „четири кани вода“ и така ресторантите няма да могат да си продадат бутилираната вода.

„Тук е важно да се направи уточнението дали ще се пие безплатно вода от чешмата в заведенията. Вие идвате с компания от четирима души в заведението и казвате: „Искаме четири кани вода“ и не консумирате нищо друго. Това ли означава? Защото ако има безплатна вода, какво става с минералната вода, която се продава в заведенията? Ако всички започнем да пием безплатно чешмяна вода, от какво ще се прехранва този търговски обект, защото има сервитьори, бармани, които ви обслужват. Не мога да си представя какви стимули може да има, за да се случи това“, възмути се Алибегов.

Той обясни, че не вижда как биха могли да бъдат компенсирани търговските обекти, ако промените влязат в сила.

Европейските законодатели изискват заведенията в ЕС да предлагат на клиентите си безплатна вода от чешмата, вместо да продават пластмасови бутилки.

Тази инициатива обаче създава загриженост сред българските представители на сектора, които смятат, че това може да засегне техните печалби.

„Ако клиентите получат безплатна вода, какво става с продажбата на минерална вода в заведенията? Как заведенията ще продължат да функционират, когато има персонал, който трябва да бъде заплатен? Не мога да си представя как може това да бъде устойчиво“, изрази притесненията си Алибегов.

Тази теза обаче много трудно може да бъде защитена, тъй като заведенията основно печелят от продажбата на храна и напитки, а не от продажбата на бутилирана вода с висока надценка.

Алибегов трудно може да обясни и профила на клиент, който ще седне в ресторант на бул. „Витоша“ в София, само за да пие една безплатна вода. В същото време според неговата логика това би означавало в Гърция всички ресторанти да са поставили „прехраната си под въпрос“, тъй като и без директива от години сервират бутилка чешмяна вода на клиентите си.

Много заведения в други европейски страни вече предлагат безплатна чешмяна вода на клиентите си, без да има необходимост от европейски директиви.

Тази практика е разпространена във Виена, Гърция, Турция и други места, където има гарантиран контрол върху качеството на водата. В миналото в България също така безплатната вода от чешмата е била обичайна практика в ресторантите.

Чешмяната вода е здравословна и произлиза от проверени източници, за разлика от бутилираната вода, която може да бъде замърсена и да съдържа микрочастици пластмаса.

Европейската директива има за цел да гарантира качеството на питейната вода и да насърчи употребата на чешмяна вода, която е по-екологична и здравословна за потребителите.

Смятам, че това да се предлага безплатно вода от чешмата в заведенията е стъпка в правилната посока и доказателство за това как гражданска инициатива може да се превърне в законодателство. Сега остава да видим как ще се транспонира в България, коментира и Симона Стилиянова – създател на картата „Чешмите в България“.

„Има няколко проблема, върху които се гради тази промяна. Единият проблем е, че в момента сме в един от най-топлите периоди от историята на човечеството, които показват резултатите от климатичните промени. Бутилираната вода в пластмасови бутилки всъщност са една малка част от проблема. Но в резултат на това все по-малко хора ще имат достъп до питейна вода в световен мащаб и това е една от правилните стъпки в тази посока“, коментира още Симона Стилянова.

От отношението на Алибегов към клиентите на ресторантите става ясно и защо България е една от малкото държави, в които клиент може да се почувства неудобно от укорителния поглед на келнера. А и да бъде набит, каквито случаи има.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук