Асен Василев
На снимката: Асен Василев

Правителството прие Плана за справедлив преход. Той ще бъде изпратен на ЕК утре. Това е буквално крайният срок, за да не загубим финансирането. Миналата година загубихме над 100 млн., защото Планът не беше изпратен. Това заяви финансовият министър Асен Василев.

Той обясни, че първоначално е обмислено тези планове да бъдат изпратени към 30 септември 2022 г., но служебните кабинети не са изпратили плановете. „Редовният кабинет успя да проведе обществени обсъждания“, каза Василев. „Единственият липсващ елемент от този план беше, ако хора искат да напуснат, да имат пакети, с които могат да го направят. Стандартните пакети са 24-месечни. В България те могат да бъдат до 36 месеца. Един подобен пакет би бил около 140-150 000 лв. на човек“, уточни той.

„С Плана за възстановяване, с Плана за справедлив преход и съфинансиране от бюджета целим хората да запазят доходите си, да се привлекат достатъчно инвеститори и да се завърши една програма, която ще отнеме 10 г. Целият регион на мините да се рекултивира, за да стане нормален за индустриална дейност. За земеделска дейност ще отнеме няколко десетилетия”, каза още финансовият министър.

„Това, което правим, е най-доброто възможно и за енергетиците и миньорите, и за държавата като цяло. Голяма част от техните искания днес се основават на невярна или изопачена информация. Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. Никакво отлагане повече не може да се направи, защото рискуваме загуба на милиарди левове – 3,5 млрд. Второ, в документите, които изпращаме, е ясно казано, че централите ще работят до 2038 г. Трето – няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Постепенно, поетапно някои от тях ще изпаднат от енергийната система, просто защото няма да бъде възможно икономически те да функционират повече“, каза премиерът Николай Денков.

Той обяви, че за целта до края на годината ще бъде създадено предприятие, което ще работи за превръщането на териториите на мините в индустриални зони. Предприятието няма да изземва функции от мините, а ще ги допълва.

„Създавайки такива територии, подходящи за инвеститори, очакваме там да се появят нови компании, които имат нужда от квалифицирана работна ръка, каквато е налична в този регион. Затова трябваше да проверим какъв ще е интересът – този тест показа, че интересът към тези региони от нови инвеститори е изключително голям“, уточни Денков.

По думите му ще има социални пакети за хората, когато има съществени сътресения в даден сектор, или той трябва да се закрие. Премиерът призова да се спре с протестите, а представители на недоволните миньори и енергетици да дойдат на преговори, защото „това е начинът да се търсят решения“.

„Следващите два месеца ние ще преговаряме с ЕК – това време е достатъчно да уточним решенията, които са се очертали като точна рамка. След 30 ноември ЕК трябва да представи на всички държави членки това, което сме се уговорили и до края на декември всяка една държава от ЕС трябва да се е съгласила с това, което предлагаме. Ако това не се случи, то тогава средствата ще се изгубя и последствията за регионите ще бъдат изключително тежки“, допълни Николай Денков.

Още икономически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук