Пригожин: Каква стана тя? Оср*ахме се! Снимка: YouTUBE

Започнатата от Русия „спецоперация“ доведе до съвсем различни резултати от тези, които искаше Москва и за които в началото говореше Путин. Това прозря в 77-минутно видеоинтервю лично Евгений Пригожин – собственик на признатата от света за терористична организация ЧВК „Вагнер“.

„Украйна стана известна по целия свят, а нейната армия се превърна в една от най-силните на света“, призна Пригожин. Лично върху Путин той не си позволи да се нахвърли, но нападаше яростно министерството на отбраната и цялата останала руска върхушка. БиБиСи направи извади потпури от интервюто с главатаря на наемническата войска.

***

Ние дойдохме грубо, тропахме с ботуши по цялата територия, търсейки нацисти. И докато търсехме нацисти, направихме на салам всички, които можахме. После стигнахме Киев, после – на руски език ви го казвам! – се оср*хме и избягахме. След това – към Херсон. Оср*хме се, избягахме. После… или преди това, вече ми се бърка времето – Изюм, Лиман. И някак си все не ни се получаваше…

– Спецоперацията започна за денацификация и демилитаризация. Така, денацифицирайки Украйна, направихме от Украйна нация, която вече е известна по целия свят. […] Украйна стана страна, която познават навсякъде. Толкова за денацификацията. Сега за демилитаризацията. […]

Ако в началото на спецоперацията те имаха, примерно, 500 танка, сега имат 5000 танка. Ако у тях имаше 20 000 човека, умеещи да воюват, сега да воюват умеят 400 000 човека. Та как по-точно я демилитаризирахме? Получи се обратното – ние, мамка му, някак си я милитаризирахме […]

– Мисля, че украинците днес имат една от най-силните армии в света. Те имат високо ниво на организация, високо ниво на подготовка, високо ниво на разузнаването, имат различно въоръжение. И нещо повече – те работят еднакво успешно с различни оръжейни системи – съветски, натовски, всякакви…

(Другото са различни по сила и цветност ругатни по адрес на Шойгу, Герасимов, олигарсите и „цялата останала сволоч“, б.р.)

***

Това интервю от Пригожин взе Константин Долгов – бивш проруски активист и политтехнолог от Харкив. Специалистите на БиБиСи по руска история и политика напомнят, че след 2014 г. (след руската окупация на Крим и Донбас, извършена от „зелени човечета“ и „вежливи хора“ в руски униформи, но без опознавателни знаци, б.р.) Долгов се пренесе в Русия, където стана част от група политтехнолози, работещи за Сергей Кириенко – днешният зам.-шеф на администрацията на Путин.

Появата на Долгов като журналист, взел това интервю с Пригожин, според експертите на БиБиСи, вероятно означава, че информацията за тежък конфликт на Кириенко с министъра на отбраната Шойгу, е истина. Още повече, че за този конфликт преди няколко дни говори и терористът Игор Стрелков (Гиркин).

Гиркин, впрочем, е командващият руските окупатори на Донбас през 2014 г. и на неговата съвест тежат 298-те жертви (предимно холандци и много деца) в малайзийския Боинг 777. Че пътническият самолет е свален от руска ракета по заповед на Гиркин – независимото разследване вече го доказа, колкото и руснаците да отричаха.

А от интервюто се вижда, че Пригожин вече е далече от фронта и не са далече от истината прогнозите, че скоро той ще извади остатъците от своята ЧВК от месомелачката Бахмут, за да ги изпрати на по-топло и доходно място – например в Судан. Засега последното му обещание за изтеглянето е 1 юни.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук