Разследваният от прокуратурата за присвояване на партийни субсидии ръководител на проруската партия „Възраждане” Костадин Костандинов и негови симпатизанти протестират пред Народното събрани и дори се опитаха да нахлуят вътре. Половината от демонстрантите не носят маски, бутат се и в никакъв случай не може да се каже, че спазват социална дистанция.

Възраждане, протест

Началният час на демонстрацията бе 12:00 часа, а искането им е правителството да подаде оставка.

В социалните мрежи, където се организира протестът, Костадинов пише:

„Българи, за всички е ясно, че днес живеем в диктатура!… Нека сме готови, че няма да се приберем, докато не я получим (оставката на правителството – бел.ред.)!”’

Възраждане, протест

Полицейското присъствие в района е засилено, а движението – затруднено.

Двама души са арестувани по време на протеста пред парламента срещу правителството, тъй като те се държали провокативно към полицията.

арест, Възраждане

Протестиращите се отправиха и към Министерския съвет, където Костадинов призова президента Румен Радев и премиерът Бойко Борисов да слязат при народа, но това не се случи. Последваха викове с призив за оставка, съпроводени с размахване на юмруци срещу управляващите.

След това демонстрантите блокираха улицата пред Министерството на финансите, а после протестиращите отидоха до Министерството на здравеопазването, където отново поискаха оставки. Накрая се върнаха към първоначалната точка, откъдето започна недоволството им – Народното събрание.

Протестът приключи около 16.30 часа.

Вчера Варненската прокуратура започва досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, срещу лидера на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, който предизвика интереса и самосезирането на прокуратурата заради разследване на журналиста Васил Иванов.

Възраждане, протест

В репортажите се изнасят данни за престъпление по член 203 от Наказателния кодекс, което е законен повод за образуване на досъдебното производство. Разследването трябва да установи дали длъжностно лице от ръководните органи на партия „Възраждане“ е присвоило партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията.

Възраждане, протест

Костадинов, който е познат в социалните мрежи с прякора „Костя Копейкин“, е известен с неприкритата си привързаност към Русия на Путин, характерна и за неговата партия. Веднага след като през 2017 г. тя получи държавна субсидия, лидерът й обяви, че ще я откаже, но не го направи с оправданието, че няма правна възможност за това.

Разследването на „Нова телевизия“ твърди, че това е било само оправдание, което не отговаря на истината, а Костадинов сам е заявил писмено, че иска партията му да получи полагащата й се субсидия.

Възраждане, протест

След това от партията обявиха, че държавното финансиране ще бъде дарено на фондация „Българска памет“ на д-р Милен Врабевски. Това също не се случи. Дарена е била само малка част от парите. Затова пък, според разследването, в последните три години след парламентарните избори през 2017 г., когато „Възраждане“ спечели 1% от гласовете и партийна субсидия от 1 млн. лв., Костадинов се е сдобил с луксозна къща във варненското с. Константиново и с автомобил за 40 хиляди лева, а съпругата му – с апартамент.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!