Мълър, Тръмп

Специалният прокурор Роберт Мълър е приключил разследването си за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ и е представил доклад, обяви генералният прокурор на САЩ Бил Бар. Така приключва почти двегодишното разследване, фокусирано върху президента Доналд Тръмп и кампанията му през 2016 година.

Това, което се казва в доклада, е поверително, но в писмо до Конгреса Бар пише, че може да обобщи своите „принципни“ заключения „този уикенд“.

Няма данни дали Тръмп или членовете на неговото семейство, или бивши съветници в кампаниите са замесени в тайни споразумения с Русия или възпрепятстване на правосъдието – двата основни фокуса на разследването, които хвърляха сянка върху администрацията на Тръмп в продължение на две години.

Бар каза, че ще се консултира със своя заместник Род Розенщайн и с Мълър, за да определят какво още от доклада би могло да бъде оповестено пред Конгреса и обществеността.

„Оставам ангажиран да има възможно най-голяма прозрачност и ще ви държа в течение на развитието на нещата“, заяви Бар.

Лидерите на Демократическата партия в Конгреса на САЩ поискаха докладът на прокурора Мълър от разследването по подозрения за тайно споразумение между Русия и предизборния екип на Доналд Тръмп да бъде направен публично достояние, без възможността Доналд Тръмп да го види преди останалите.

„Наложително е (министърът на правосъдието) г-н Бар да оповести публично доклада и да предостави съпътстващите документи и заключения на Конгреса“, заявиха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумер.

Г-н Бар „не трябва да дава на президента Тръмп, неговите адвокати или неговия екип възможност да се запознаят преди останалите с констатации или доказателства от доклада на специалния прокурор Мълър,“ настояха те и добавиха, че Белият дом „не трябва да се допуска да се намеси в решенията за това кои части от доклада трябва да бъдат публично оповестени“.

Много от кандидатите за президентските избори през 2020 г. също призоваха за публикуване на доклада.

„Както каза Доналд Тръмп, „покажете го“, написа Бърни Сандърс. „Призовавам администрацията на Тръмп да оповести пълния доклад на Мълър възможно най-скоро – никой, включително и президентът, не е над закона.“

„Оповестете доклада на Мълър пред всички американци сега“, призова сенатор Елизабет Уорън, която инициира онлайн петиция за тази цел.

„Този доклад трябва да бъде публикуван незабавно,“ каза сенатор Кори Букър.

Министърът на правосъдието Бил Бар заяви, че може да представи „основните заключения“ от доклада от разследването на членовете на съдебните комисии на двете камари на Конгреса „още през този уикенд“.

Джералд Надлер, председател на Юридическия комитет на Палатата на представителите, каза, че „очаква с нетърпение да получи пълния доклад на Мълър“. „Прозрачността и общият интерес не изискват нищо друго: необходимостта от обществено доверие в правовата държава трябва да бъде приоритет“, добави той.

Доналд Тръмп заяви в сряда, че подкрепя публикуването на доклада. „Покажете го и оставете хората да го видят“, каза той и добави, че решението зависи от министъра на правосъдието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук