Приключи ремонтът на църквата „Св. Стефан” в Истанбул, известна като Желязната църква. Официално тя ще бъде открита и осветена в неделя – 7 януари. Това се случва 120 години след издигането ѝ. „Св. Стефан“ е единствената православна желязна църква. Представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Храмът е създаден в края на XIX век и струва на българската държава над 1 милион франка.

Ремонтът на храма е постигнат с цената на усилията на няколко български правителства. Той е  голям успех за българската дипломация и голям жест от страна на турската държава, която осигурява финансирането.

Църквата е изградена изцяло от метал – около 600т., от родолюбиви цариградски българи след освобождението през 1878г.

Св. Стефан

Преди 17 години метални елементи започнаха да се откъсват заради корозия на желязото. Всъщност църквата е възстановена от турската държава. Стойността на ремонта достига 15 милиона турски лири.

Църквата „Свети Стефан” е на само архитектурен паметник, на това място през 1860г. за първи път Иларион Макариополски служи на български език.

Целият имот в квартал „Фенер” е дарен от княз Стефан Богориди, не случайно този квартал на брега на Златния рог е обитаван от българската колония в османската империя.

Предстоящата инвестиция, която българската държава и турската страна трябва да направят, е за възстановяването на гробищна църква в Истанбул.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук