природен газ

Газът в Европа задълбочи низходящото си ценово движение и вече се търгува с 10% под вчерашните нива на затваряне на пазара, след като руският енергиен гигант „Газпром“ обяви значителен спад в търсенето на руски газ от страна на ЕС от началото на годината досега, съобщи БНР.

Според „Газпром“ търсенето на негов природен газ е намаляло с цели 40 млрд. кубически метра от началото на 2022 г. досега главно поради намаление на доставките на руски газ за Европа с 30 млрд. куб. метра, което представлява 73% от загубеното общо потребление в резултат на европейските санкции спрямо Русия заради нейната инвазия в Украйна.

В същото време продължава нагнетяване на синьо гориво в газовите хранилища в ЕС, като те вече са средно запълнени на 80,17% от техния капацитет (към 29-и август) – при това два месечна предсрочно спрямо целта, определена от ЕК.

Въпреки по-ниските обеми на руски доставки, германските власти заявиха, че техните газови хранилища ще бъдат пълни на 85% до следващия месец (към 29-и август те са запълнени на 83,65%) – по-рано от постигането на тази цел до октомври, а френското правителство каза, че резервите вече са пълни над 90% (91,54% към 29-и август).

Към 17:00 часа българско време октомврийските газови фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват в рамките на деня с 10,5% към 237,50 евро за мегаватчас, отстъпвайки за трети пореден ден на търговия от ценовия връх около 342 евро за мегаватчас, достигнат в края на предходната работна седмица (на 26-и август).

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук