пътуване, карантина

Пристигащите от Швеция, Великобритания и Португалия ще бъдат поставяни под 14-дневна задължителна карантина. Това съобщи  министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Заповедта с всички държави все още не е готова, защото за някои трети страни ще има въвеждане на реципрочни мерки

Ананиев беше категоричен, че обстановката във Великобритания не позволява отпадане на карантината у нас.

„В крайна сметка нашата задача е да съхраним здравето и живота на българските граждани. Там коронавирусът е много силно развит и голям процент от населението е носител на вируса“ посочи Ананиев.

В петък Великобритания извади България от списъка с безопасни страни, за които задължителната 14-дневна карантина ще отпадне от 10 юли.

В същия ден Министерството на външните работи изпрати нота до Лондон с искане на обяснение за това решение, но засега няма отговор.

Кои държави налагат карантина за пристигащите от България?

Засега българите все още могат да пътуват свободно в повечето европейски страни, но е добре преди това да се проверят за евентуална промяна в противоепидемичните мерки в съответната държава

В момента Естония, Латвия, Словения и Словакия налагат задължителна карантина за пристигащи от България.

В Словакия тя трае 5 дни, но се изисква и отрицателен PCR тест, направен до 96 часа преди пътуването, който се повтаря в края на петдневната карантина.

Кипър също изисква отрицателен PCR тест за влизане в страната за пътуващите от България, който трябва да е направен през последните 72 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!