Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Разгромът на руската армия в североизточната част на Харков изправя президента Владимир Путин пред политическо и военно главоболие.

Усилията на Кремъл да създаде бляскав пропаганден разказ за войната си в Украйна са на косъм, тъй като популярни лоялни блогъри, мозъчни тръстове и дори политици започват да задават неудобни въпроси за поражението на фронтовата линия.

Засега гневът им е насочен единствено към висшето военно командване на Русия, но Путин все пак трябва да действа предпазливо пред лицето на този необичаен взрив на несъгласие. Ако той не реагира на оплакванията срещу командирите си, политическият натиск върху автократичния му режим може да се засили.

В неделя Рамзан Кадиров, своенравният и авторитарен лидер на руската Чеченска република, обвини военното командване на Москва в „грешки“ в Харковска област, където руските войски бяха набързо изтеглени от стратегически важния град Изюм и Купянск, основен железопътен възел близо до границата с Русия.

„Ако няма промени в стратегията за провеждане на специалната военна операция днес или утре, ще трябва да отида при ръководството на Министерството на отбраната, при ръководството на страната, за да обясня реалната ситуация на място“, каза той в записано гласово изявление, публикувано в канала му в Telegram.

Собствените войници на Кадиров имат ужасна репутация, обвинени от украинците във военни престъпления в град Буча в началото на войната и в правене на инсценирани видеоклипове в TikTok, за да популяризират измислените си геройства, но чеченският лидер е значим, защото е лично лоялен на Путин и е доказал готовността си да ангажира сили във войната.

Той е най-високопоставената фигура, която открито удря по върховете на страната, но далеч не е сам.

Сергей Марков, политически анализатор, свързан с Кремъл, и бивш депутат от управляващата президентска партия „Единна Русия“, зашлеви шамар на юбилейните тържества в Москва в събота, по време на които Путин донякъде сюрреалистично откри ново гигантско виенско колело преди нощния спектакъл с фойерверки, точно когато новините за украинските победи се разпространяваха бързо.

„Празненствата сега изглеждат като политическа грешка. Еквивалент на пир по време на чума. Ясно е, че те [властите в Москва] не искаха да ги отменят, за да не предизвикат паника“, заяви политикът, който през предишните години енергично подкрепяше сепаратисткото движение в източния украински регион Донбас. „Но участието на президента говори още повече за объркването на властите“.

Той също така заяви, че фойерверките в Москва „в трагичния ден на тежко военно поражение за Русия“ е трябвало да бъдат отменени от властите, посочвайки възможното накърняване на репутацията на Путин в очите на неговия електорат. „Правителството не трябва да празнува, когато хората скърбят“.

Сергей Миронов, лидер на партията „Справедлива Русия“, която подкрепя Кремъл, предпазливо се присъедини към критиките към празненството.

Той призова московските власти „да отложат“ фойерверките „до победата“ над Украйна. „Така ще бъде проявено уважение към тези, които на този ден с оръжие в ръка, рискувайки живота си, защитават цяла Русия, всички нейни жители на хиляди километри от домовете им.“ (бележка от ДЕБАТИ: Защитават Русия от какво? Русия не е застрашена от Украйна, Русия е агресорът, не обратното – това е очевидно).

Междувременно гневът на много руски военни блогъри бе насочен срещу тромавата информационна тактика на руското министерство на отбраната, което се въздържа от всякакви коментари за ситуацията в Харковска област през първите дни на украинската контраофанзива.

Блогърите също така остро критикуваха руските власти за неспособността им да осигурят подходящо изтегляне от Харковска област на онези жители, които подкрепят руската окупация и искат да напуснат региона в посока Русия преди бързото настъпление на украинските войски.

Алексей Чадаев, лоялен на Кремъл политически анализатор, смята, че руската армия „като цяло, като структура, в сегашния си вид – меко казано – има ограничена пригодност за водене на съвременна война“.

„Основните дефекти не са в способността за събиране на жива сила, снабдяване, оръжие и дори не в управлението като такова, а в нивото на стратегическото мислене, в качеството на разбиране на ритъма и логиката на конфронтацията“, каза той в събота, коментирайки руската развръзка.

Той добави, че последното поражение на руските войски „все повече напомня“ за катастрофата, с която се е сблъскала Червената армия на Съветския съюз на почти същата територия през Втората световна война. Именно тук германците започват операция „Фредерик“ и нанасят сериозен удар на Червената армия, която е обкръжена и губи около четвърт милион души.

„Или се бием, или се предаваме, няма трети вариант. Затова нека решим. Но ако питате мен, аз съм за това да се бием“, добави Чадаев.

Бележка на ДЕБАТИ: Настроенията в Русия все пак не са за прекратяване на руската агресия в Украйна. Възмутително е как тези хора смятат, че имат правото да нападат суверенна държава, имаща право на свой път и решения. 

Текстът е публикуван в Политико, преводът е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук