Нелсън Мандела
на снимката: Нелсън Мандела

Картина на бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела, изобразяваща вратата на затворническата му килия на остров Робен, бе продадена на търг в „Бонхамс“ в Ню Йорк за 112 000 долара.

„Когато баща ми се оттегли от президентството, той нямаше какво да прави. Мисля, че изкуството беше отличен начин да се изрази или да се опита да се примири с историята си … целия си живот“, каза дъщерята на Мандела, представяйки картината на търга. Общо Мандела е оставил около 22 скици, съобщава РИА Новости.

Съобщава се, че килия номер 5, вратата и ключът на която Мандела е изобразил на картината е посещавана многократно от държавни глави от цял свят, включително от бившите американски президенти Барак Обама и Бил Клинтън.

Нелсън Мандела прекара 18 години в затвора на остров Робен (1964-1982 г.).

Мандела (1918-2013) е един от лидерите на Африканския национален конгрес (АНК), борец срещу апартейда. Многократно е лежал в затвора. През 1994 г. в Южна Африка се проведоха първите национални избори с участието на африканското мнозинство, в резултат на което Мандела стана първият чернокож президент на Южна Африка. Той заема този пост до 1999 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!