Боян Петров
на снимката: алпинистът Боян Петров

Издирването на алпиниста Боян Петров продължава и днес. Около 6.30 ч. местно време трима шерпи и трима китайски спасители са тръгнали нагоре.

Тази нощ те са нощували в лагер 1. Макар времето на 8-хилядника Шиша Пангма да не е добро, спасителите продължават нагоре към върха, за да намерят българина.

Акцията по издирването вчера приключи без резултат. Шестимата спасители, които търсиха българина, не го намериха в първия лагер под върха.

Те трябваше да пренощуват там и да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невъзможно заради изключително лошото време. В днешната спасителна акция ще има китайски спасителни екипи.

МВнР на България и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на българския алпинист Боян Петров.

Получено е уверение от компетентните институции, че правят всичко възможно по случая и желаят да окажат максимално съдействие.

Българският алпинист Боян Петров е забелязан за последно на височина над 7000 метра.

Тибетската алпинистка асоциация е информирала посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не позволява летене и спасителни операции на височина над 5000 м.

Ако времето позволява, би могло още днес да се стигне до лагер 2, коментират специалистите.

Българският алпинист Боян Петров е в неизвестност близо 10 дни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!