Войници на КФОР се появиха в близост до граничния пункт Яринье, където в продължение на осем дни бяха разположени членове на специалните сили на косовската полиция, съобщи порталът Koсово онлайн.

Според Косово онлайн това са американски, полски и канадски войски в рамките на мисията на КФОР в Косово.

„КФОР следи отблизо ситуацията в Косово и остава фокусирана върху ежедневното изпълнение на своя мандат – произтичащ от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г. – за осигуряване на безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички общности, живеещи в Косово. KФОР увеличи броя и продължителността на рутинните патрули в Косово, включително Северно Косово“, казаха от KФОР пред Koсово онлайн.

След пристигането на косовските сили за сигурност и прелитането на сръбски изтребители и хеликоптери играта с „дрънкане на оръжие“ на границата на Сърбия с Косово продължава с присъствието на БТР-и на сръбската армия.

Според РТС тази сутрин на два километра от пункта Яринье са били забелязани четири БТР-а.

Сръбската армия, която е в състояние на повишена готовност, има своя база в близост до граничния пункт Яринье.

Според медиите няма признаци за скорошно намиране на решение на кризата.

Членовете на специалното звено на косовската полиция Росу остават там. Поради присъствието им сърбите не спират да се събират и настояват за оттегляне на наредбата за временни регистрационни номера на автомобили от централна Сърбия. Докато това не се случи, сърбите блокират пътищата Рашка-Лепосавич и Рибаричи-Зубин Поток.

Събралите се сърби, които са там осми ден, повтарят, че Белград и Прищина ще седнат на масата за преговори и ще постигнат решение в Брюксел.

Вчерашните прелитания на самолети на ВВС на Сърбия и хеликоптери на КФОР дойдоха, когато министърът на отбраната Небойша Стефанович и началникът на щаба на сръбската армия генерал Милан Мойсилович посетиха някои от разположените в района военни сили, които са в гарнизона в Рашка, военната база „Рудница“ “и по пътя за пункта Яринеь. Руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко беше с тях.

Очаква се заместник -помощник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар да пристигне в Брюксел, за да обсъди с европейските партньори настоящата ситуация в между Косово и Сърбия.

РСЕ твърди, че е научило от достоверни източници в ЕС, че главните преговарящи на Косово и Сърбия вероятно ще се срещнат тази седмица в Брюксел, а срещата се организира с посредничеството на представителя на ЕС за диалог между двете страни Мирослав Лайчак.

Евентуална среща, която се очаква през втората половина на тази седмица в Брюксел между Петър Петкович, представител на Сърбия, и Бесник Бислими, представител на Косово, ще има за цел да намери решение на ситуацията в Северно Косово.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук