Срещата на ЕС
Снимка: БТА

В  Брюксел продължава срещата на върха на 27-те страни членки. В четвъртък европейските лидери приеха заключителна декларация за ситуацията в Близкия Изток, в която призовават за „хуманитарни паузи“ в Ивицата Газа.

Лидерите на Европейския съюз изразиха в края на първия ден от срещата си на върха в Брюксел своето безпокойство за хуманитарната ситуация в ивицата Газа. Те призоваха за прилагане на хуманитарни паузи и за отваряне на коридори за доставка на хуманитарна помощ, предаде БТА.

„Европейският съвет изразява силната си тревога по отношение на влошаването на хуманитарната ситуация в Газа и настоява за постоянен, бърз, безопасен и невъзпрепятстван хуманитарен достъп… за да помогне на нуждаещите се с всички необходими средства, в това число с хуманитарни коридори и с паузи за задоволяване на хуманитарните нужди“, се казва в текста.

В него не е уточнено точно какво означават тези „паузи“, отбелязва Франс прес.

В декларация от 19 точки, приета след 5 часа разговори, 27-те подчертават, че ЕС е благосклонно настроен към организирането на международна конференция за мир, която да се състои скоро. Държавните глави и правителствените ръководители на страните членки изразиха подкрепа за „правото на Израел да се отбранява, съгласно международното хуманитарно право“. Те повториха призива си към „Хамас“ да освободи незабавно всички заложници.

Нападението, извършено от „Хамас“ в Израел на 7 октомври и ответните удари на израелската армия в ивицата Газа, отнеха досега живота на 1400 души в Израел според израелските власти и на над 6500 души на палестинската територия според палестинската ислямистка групировка, главно цивилни и от двете страни.

На срещата лидерите не постигнаха съгласие за преразглеждане на бюджета на ЕС

По този повод председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви:

„Имаме обща цел и амбиция и това е да постигнем съгласие до края на годината. Това е амбициозна цел, защото ние не подценяваме колко е трудно това – решението и дебатът са трудни, но има обща воля и политическа цел да се направи всичко възможно това споразумение да стане факт до края на годината“.

Засега основен препъникамък в бюджета е военната помощта от 50 млрд. евро за Украйна. Освен това, не е ясно по какъв начин ще бъдат осигурени допълнителните средства в него, като един от вариантите е чрез увеличение на националните вноски.

Днес лидерите ще разискват ситуацията в Украйна, миграцията и икономиката.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук