Николас Мадуро, Хуан Гуайдо
на снимката: Хуан Гуайдо, Николас Мадуро

Представители на Норвегия са във Венецуела, за да се опитат да започнат кризисни преговори между правителството и опозицията, заяви Хуан Гуайдо.

Преговорите за прекратяване на политическата криза се разпалиха, когато лидерът на опозицията Гуайдо се обяви като действащ президент през януари по време на преговорите, започна в Осло през май.

Но президентът Николас Мадуро отмени преговорите преди седмица в отговор на новите санкции на САЩ срещу неговото правителство.

„Няма определена дата“ за възобновяване на разговорите „, но да, представителите на … Норвегия са тук“, каза Гуайдо.

САЩ са една от повече от 50 държави, които признаха Гуайдо за временен президент.

Гуайдо иска Мадуро да се оттегли, за да могат да се проведат нови избори, но социалистическият лидер отхвърля това искане.

Миналата седмица Мадуро остави място за започване на разговорите, а Гуайдо казва, че правителствените делегати ще се върнат към масата за преговори „рано или късно“.

Разговорите започнаха в Осло през май, преди да бъдат преместени в Барбадос, където се проведоха няколко кръга от началото на юли.

В допълнение към политическото противопоставяне, Венецуела претърпява една от най-тежките икономически кризи в своята история с четвърт от 30-милионното си население, нуждаещо се от помощ, според ООН.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!