ЕЦБ

Най-широко използваният символ на Европейската централна банка вече е обявен за продажба, съобщава „Политико“. Става въпрос за голямата синя скулптура на еврото пред бившата централа на централната банка във Франкфурт.

Високата 14 метра скулптура беше издигната заедно с въвеждането на евро банкнотите през 2001 г. и успя да преодолее финансовата криза. Но сега просто е станала твърде скъпа за поддръжка.

Емблематичното произведение на изкуството на немския художник Отмар Хорл през последните 21 години се поддържа от организацията с нестопанска цел Frankfurter Kultur Komitee, под ръководството на Манфред Пол, който твърди, че нарастващият вандализъм и липсата на спонсорство са принудили организацията да продаде произведението на търг през октомври.

„Свързахме се със 110 банки през последните 12 месеца и 90 дори не си направиха труда да ни отговорят“, казва Пол.

ЕЦБ, която до момента е внасяла 15 000 евро годишно за поддръжка, също не е била заинтересована от увеличаване на парите за поддържане на скулптурата и не е присъствала на кръглата маса през април, която имала за цел да осигури финансиране.

Така че всеки, който е голям фен на единната валута и иска да се сдобие с емблематично произведение на изкуството, може да откупи скулптурата, но трябва да има предвид, че тя тежи повече от 50 тона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук