Снимката е илюстративна

Директорът на Регионалната екологична инспекция във Велико Търново върна тази вечер за повторно разглеждане доклада за оценка на въздействието върху околната среда на бъдещия завод за каменна вата с централа за изгаряне на 430 хиляди тона годишно на модифицирано гориво от битови отпадъци, предаде БНР. Проектът е на бизнесмена Румен Гайтански за кариерата до павликенското село Върбовка.

Припомняме, че заводът на Гайтански беше одобрен само преди седмица от РИОСВ Велико Търново, като решаващият глас дойде от кмета на община „Павликени“. По-късно екоминистърът Борислав Сандов заяви, че ще върне екооценката на завода за горене на отпадъци.

Новата директорка на РИОСВ Велико Търново Мая Радева изисква Експертният екологичен съвет повторно да разгледа Доклада за оценка въздействието върху околната среда на бъдещия завод на Румен Гайтански до павликенското село Върбовка.

Срещу завода, в който ще се изгаря по 1160 тона на ден RDF гориво от битовите отпадъци, има остро недоволство на гражданите, проведоха се и протести.

Радева мотивира решението си с депозираните особени мнения на двама от членовете на Експертния екологичен съвет, изтъкнати са процесуални пропуски и непълноти по различни компоненти на околната среда. Регионалната здравна инспекция, Басейнова дирекция – Плевен и Регионалният исторически музей във Велико Търново искат допълване на доклада по ОВОС. От становището на археолозите става ясно, че в кариерата, където ще е бъдещият завод, има непроучена антична крепост с площ от близо 170 декара, като при пробен взрив от фирмата инвеститор са унищожили част от крепостта.

Няма яснота кога ще е следващото заседание на Експертния екологичен съвет, но до тогава инвеститорът трябва да се запознае със становищата и при необходимост да коригира или допълни доклада по ОВОС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук