посолството

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проекторезолюция, която призовава за отмяна на решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел. В документа се посочва, че свещеният град представлява проблем, който „трябва да бъде решен чрез преговори между израелци и палестинци“.

„Всички решения и действия, които имат за цел да променят характера, статута и демографския състав на свещения град Йерусалим нямат правен ефект и трябва да бъдат отменени“, се настоява в проекторезолюцията.

Дипломати отбелязват, че очакванията са САЩ да наложат вето на мярката, докато повечето страни членки на Съвета за сигурност ще подкрепят документа. Призовават се всички страни да се въздържат от преместване на посолствата си в Йерусалим, което отразява безпокойството, че други правителства могат да последват примера на САЩ.

Последва незабавна остра реакция от израелския посланик в ООН.

„Това е опит на палестинците да променят историята. Нито гласуване, нито дебат ще променят очевидната реалност, че Йерусалим е и винаги ще бъде столица на Израел“, каза посланик Дани Данон.

Документът е изготвен от Египет, а дипломатите твърдят, че има широка подкрепа. За да премине резолюцията на Съвета за сигурност на ООН се нуждае от девет гласа в негова полза и да не бъде налагано вето от САЩ, Франция, Великобритания, Русия или Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук