проф. Александър Маринов
На снимката: проф. Александър Маринов

Ситуацията с епидемията от коронавируса е много сериозна, а България не е подготвена за криза от такъв тип и мащаб, заяви в интервю за „Дебати.бг“ политическият анализатор проф. Александър Маринов. Той смята, че сега обществото е особено чувствително и затова върху правителството е паднала много по-тежка отговорност, отколкото беше при всеки от скандалите, в които бяха замесени управляващите. Проф. Маринов не мисли, че в тези взривоопасни условия управляващите ще се осмелят да пробват манипулации за изпълняване на скрити политически цели.

„В такива драматични ситуации винаги се намират хора, които да разсъждават егоистично. Както виждате, намират се хора, които се опитват да правят пари от тази ситуация. Без да имам много високо мнение за управляващите, аз смятам, че те няма да се осмелят, няма да помислят за такъв тип манипулации, защото положението е много сериозно и последиците ще бъдат много сериозни.  Аз не говоря тук за чисто здравните последици, въпреки че не ги подценявам, но икономическите и социалните последици и последиците от пълната дезорганизация на обществения живот, която настъпва, ще бъдат много тежки. Сега обществото ще бъде изключително чувствително и не мисля, че нормален човек би поел риска от някакви спекулации и манипулации. Даже аз смятам, че това, което сега се стоварва като отговорност на плещите на властите, е много по-сериозно и притеснително, отколкото всеки един от известните ни до момента скандали“ – каза проф. Маринов.

Той подчерта, че епидемията е тест, който е показал, че България е неподготвена, и изрази съмнения, че изпълнителната власт и парламентът са напълно наясно какво точно смятат да правят, след като приеха извънредното положение. В този смисъл той не очаква да има злоупотреба с извънредните пълномощия, но е възможно те да бъдат ползвани по неправилен начин поради липса на подготовка и неправилна преценка.

По думите на Маринов мерките са закъснели, а най-добрият пример са тези, взети от страните в Източна  Азия, където се е действало бързо и решително. Той обаче подчерта, че това е станало възможно заради голямото доверие на тамошните хора в държавните им институции, което в българския случай е точно обратното и ще представлява огромен проблем.

Цялото интервю на проф. Маринов може да прочетете по-късно на страницата на „Дебати.бг“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!