Ал. Маринов
На снимката: проф.Александър Маринов

На вчерашното гласуване в Националния съвет на БСП отново пролича силното разделение на левицата от европейските социалисти от една страна и вътре в самата структура – от друга. Това каза в специално интервю за ДЕБАТИ.бг политологът проф. Александър Маринов.

Той бе категоричен, че в редиците на БСП ще бъде виден ясно горчивият реваншизъм на по-малката част от членовете й, които подкрепиха номинацията на председателя на ПЕС Сергей Станишев за водач на листата на столетницата за европейските избори срещу тази на Елена Йончева, която в крайна сметка спечели гласуването.

Именно това е причината според политолога противниците на Нинова да не работят с всички сили за доброто представяне на партията на евроизборите през май и това да доведе до по-слаби резултати.

„Има опасност за БСП това доста изравнено гласуване да породи неблагоприятни последици за изборите. От една страна Вие споменахте евентуалното желание на ръководството да накаже бунтарите. От друга страна – нежеланието на бунтарите да хвърлят всички сили за добрите резултати на партията. Имайте предвид, колкото и това да не звучи добре, все пак противниците на Нинова не биха имали нищо против една загуба на евроизборите, защото това ще бъде аргумент срещу нея и за нейното отстраняване.”

Според Маринов двете фракции в БСП имат остра нужда поне от временно помиряване преди евровота. В противен случай резултатите няма да са задоволителни, което ще окаже сериозно влияние върху процесите в БСП и в бъдеще.

По отношение на Станишев експертът коментира, че противниците на Нинова са го използвали като общ фронт, зад който да се обединят срещу лидерката.

Цялото интервю с политолога проф. Александър Маринов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук