Анна Кръстева
Снимка: Нов български университет

Анна Кръстева е професор по политически науки, създател и ръководител на CERMES (Centre for European Refugees Migration and Ethnic Studies), доктор хонорис кауза на Университета Лил във Франция, главен редактор на международното списание Southeastern Europe (Brill). Преподава в Нов Български Университет, както и европейската магистърска програма “Демокрация и човешки права” (Университет в Сараево и Университет в Болоня). Автор на над 100 публикации в 15 страни, гост-професор в множество чуждестранни университети. Работи в сферата на миграционната политика, пост-демокрацията, популизма и др. 

– Проф. Кръстева, оптимист ли сте, че ще бъде формирано правителство в новия парламент? Като че ли до този момент само „Има такъв народ“ не са отговорили категорично за това, какви са намеренията им относно бъдещо правителство и застават ли зад формулата, която Бойко Борисов предложи.

– За да направи процеса реалистичен, Бойко Борисов трябва да го отблокира в няколко направления.

Той дължи обяснения – къде обяснения, къде обещания, първо на бъдещите си партньори, че няма да ги третира като миналите. Че няма да ги обижда, унижава, обругава от сутрин до вечер.

Второ, че няма да разруши правителството отново по свой каприз, защото нямаше никаква причина да разруши предишното правителство в момента, в който Денков беше подал остава, Габриел беше посочена вече за бъдеш министър-председател.

На европейските си партньори държи обяснение и обещание, че каквато и формула да си избере за съставяне на новото правителство, няма да се промени евроатлантическата ориентация, че партия с минимален електорат, но с твърда позиция като БСП за това да се спре помощта за Украйна.

И на избирателите да се обещае, че няма постоянно да бъдат хвърляни от избори в избори по никаква политическа причина. Когато има работещо правителство, то трябва да изкара максимално мандата си, а не да бъде разрушено и да бъде създаден, пак казвам, този хаос.

Когато лидерите се държат политически нелогично, избирателите се държат съвсем в унисон и избират исторически паркове с рицари, мечове и всякакви други фантасмагории. Защото, когато изчезне здравият политически разум в политиката, това се получава.

По отношение на предложената формула – експертно правителство. Да, това е единственото възможно. Това, което липсва, ключовият елемент – това е някакъв дизайн на програма към какво правителство трябва да се върви. И другият елемент, за да проработи една формула и да даде обществото хоризонт на време, е да бъде укротен Пеевски. Българите не искат еднолично да ги управлява Делян Пеевски. Той може да е увеличил вота за ДПС, но той няма мнозинство сред българското гражданство и заради това арогантно политическо поведение – на овладял съдебната система, на говорител на държавата, трябва да се даде отговор на все повече присъстващата в медиите тема – присъства ли той на заседания на изпълнителната комисия на ГЕРБ, той ли управлява. ГЕРБ трябва да излезе с ясна позиция в това отношение.

Това са практики, които трябва да бъдат отблокирани или начертани, за да има шанс едно ново правителство. Това не е само въпрос на конфигурация на партии, то е въпрос на структуриране, на политически дизайн, на ориентация на държавата и на лидерска отговорност на партиите, независимо кой ще бъде посочен за премиер. Беше съвършено ясно, че няма да бъде Бойко Борисов, че той ни обработваше комуникационно, за да можем да се зарадваме, че няма да е той и да приемем, който и да е. Не е там интригата.

– Как според Вас стои ИТН в конфигурацията на едно евентуално бъдещо правителство? Питам Ви, защото знаем, че всъщност лидерът на партията Слави Трифонов беше автор на влезлия в обръщение термин „изчегъртване“ на ГЕРБ и ДПС от властта.

– ИТН са един ясен, прозрачен, флуиден партньор. Разбира се, че те искаха да изчегъртват. Разбира се, че те влязоха в коалиционна формула с ПП-ДБ, на които после станаха най-върлите критици. Сега отварят врата, доста широко, към ГЕРБ.

Те са доста прагматична партия, някои я наричат бизнес проект. Те кешират участието си или опозиционното си поведение, така че има много голяма вероятност да влязат и остава изключително високата вероятност да не бъдат солиден партньор. Не ги асоциираме с никакъв ангажимент към политики. Досега не са демонстрирали никаква особена експертиза в една или друга сфера и на тях им предстои да доказват имат ли какъвто и да е управленски потенциал, кои биха били експертите, които те ще посочат. Защото преди имаше опит от многобройната професионална класа в България да избереш някого, който да е плагиат и без политически или какъвто и да е било друг политически опит и да го предложиш за министър-председател. Това показва пълна липса на всякакви критерии за професионализъм и за политическа отговорност.

Така че те са един непредвидим, флуиден, недоказал себе си партньор. Но няма други, когато разгонваш тези, които са предвидими, с по-висок управленски потенциал и категорична евроатлантическа позиция, не можеш да очакваш, че партийната сцена ще ти нарисува някой друг идеален партньор, когато си изгонил и обругал този, който принципно е заел най-близки позиции до твоите – геополитически и като ключови ценности на демократичната политическа система.

Но такава ценност на политическата система е да отидеш достойно в опозиция и трайно и сигурно да стоиш там в тази хаотична ситуация, съвсем ненавременно създадена.

Нека да не забравяме – този хаос беше създаден в най-неблагоприятната ситуация, когато сме пред цялостно влизане в Шенген и еврозоната. Една нестабилна политическа ситуация, спира, не катализира този процес, а го дърпа назад.

Това също се дължи като обяснение на обществото – защо се създава този хаос, тези задънени улици, това снишаване на равнището на управлението. Обществото има нужда да знае.

– От думите на Борисов, когато той представи условията за създаване на правителство, стана ясно, че ако ПП-ДБ не подкрепят такова правителство, всъщност те ще бъдат основният виновник за евентуални нови предсрочни избори. Това така ли е?

– Разбира се, че не е. Крадецът казва: „Дръжте крадеца!“ Няма друг начин, по който да се опише тази ситуация. Имаше едно добре работещо правителство. То беше категорично, ясно, едностранно разрушено от ГЕРБ. Отиде се на избори.

ГЕРБ предизвика тези избори, ГЕРБ спечели тези избори. Те са отговорни и за предизвикването им, и за съставяне на правителство.

Когато спечели избори, отговорността е единствено на спечелилия. Мандатоносителят трябва да състави правителство, а не опозицията. Няма държава, в която опозицията да е отговорна за правителството, защото това е противоречие в понятията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук