Проф. Андрей Чорбанов
Проф. Андрей Чорбанов Снимка: БНТ

Изключително рисково е да се слага грипна ваксина по време на започнала епидемия. Може да има неприятни последици за имунитета на човека, ако в този момент той е болен.Това заяви имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов по повод на предложена нормативна промяна от Здравното министерство, според която имунизациите срещу грип да могат да се правят и в епидимичен сезон.

Проф. Чорбанов припомни, че по правило ваксинацията срещу който и да е вирус или бактерия не бива да се извършва по време на масовото им разпространение.

„Смисълът на ваксината е превенция, затова никъде не се препоръчва поставянето ѝ по време на епидемия.При масово разпространение на вируса има голям риск човек да се окаже контактен с негови носители“, заяви имунологът пред БНР.

„На практика аз тук, около себе си, виждам постоянно само болни хора. Всички мои колеги, познати, приятели, на практика под някаква форма прекарват някои от вирусните заболявания. Разбира се, не става дума само за грип. Има и още един списък с респираторни вирусни заболявания, които се наблюдават през сезона, но така или иначе в рамките на вече разразила се епидемия, това не се препоръчва“, подчерта той.

Проф. Чорбанов обясни, че противогрипната ваксина е с ниска ефективност и по тази причина никой в света не се е опитвал да я направи задължителна.Разработването на добра ваксина е трудна задача заради уникалните качества на грипния вирус, добави той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук