Бежански лагер на сирийско-турската граница.
Бежански лагер на сирийско-турската граница.

Случващото се с милионите сирийски бежанци, струпани в лагери на турско-сирийската граница е трагедия. Досега те живееха по един ужасен начин, а сега, след земетресенията ще бъде още по-ужасно. Превърнали са се в хора забравени от Бога. Това каза арабистът професор Владимир Чуков за ДЕБАТИ.бг.

„Тези хора са живели, живеят и ще продължат да живеят с хуманитарната помощ , която им се предлагаше с години. Те са свикнали да живеят по този начин“, обяснява той.

Проф. Чуков напомня, че е имало призиви от някои турски анализатори и коментатори Турция да вдигне забраната за миграция от Сирия към Турция, тъй като някъде от около година тя се прилага по-строго, заради силната антиимигрантска реторика в Турция.

„Антиимигрантската реторика бе засилена, особено заради изборите, въпреки че не е ясно дали те изобщо ще се състоят на 14 май, защото се подобни гласове все по-често започват да се чуват. Засега обаче, решение няма“, допълва той.

Какво се случва в Сирия; кои са най-засегнатите зони; как сирийската общност у нас помага на своите сънародници и стига ли изпращаната помощ – четете утре в специалното интервю на ДЕБАТИ.бг с проф. Владимир Чуков.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук