Проф. Калин Янакиев
на снимката: Проф. Калин Янакиев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг. философът и университетски преподавател проф. Калин Янакиев коментира прекомерната наситеност на руска символика, сред която живеем.

По думите му най-абсурдното е, че ние сме единствената държава не само в Източна Европа, но може би в цял свят, която пази паметник на своя окупатор – Паметника на съветската армия.

По думите на проф. Янакиев роптания срещу него е имало и има, но до сега няма нито един политик у нас, който да има смелост да се опълчи на руското гълчене, когато някой нарисува него върху паметника, или заговори за премахването му.

„Да, вярно е, че в много от градовете и столиците на бившия съветски лагер до 1989 г. имаше подобни паметници на окупатора, защото става дума за окупатор. Само в България обаче този паметник остава и никой не смее не просто да го развали, а всеки път, когато някой си позволи да нарисува нещо върху него, се вдига такъв шум, сякаш е била нападната самата Путинова държава.  Това е абсурдно.”

Другият проблем у нас е, че ние не гледаме на 45-годишния комунистически режим като на чуждо завладяване. Чужденците, които посещават страната ни обаче остават с впечатлението, че сме били дълго време завладени.

Причината за това са улиците, кръстени с руски имена, Патриаршеската катедрала, която носи името на светец, нямащ нищо общо с българската история и паметникът на руския император Александър II, обърнал лицето си към сградата на българския законодателен орган.

Цялото интервю с проф. Калин Янакиев очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!