Калин Янакиев

Мнозинството в парламента не може да бъде устойчиво. Българската социалистическа партия не може да бъде партия против статуквото, тъй като тя е част от това десетилетно статукво. Това че през последните години беше в опозиция, съвсем не я прави партия анти статуквото. Тя беше един от играчите в тази комедия, която ни разиграваха ГЕРБ и БСП през последните години.  Това каза в интервю за ДЕБАТИ.бг проф. Калин Янакиев.

“Ерата Борисов започва да приключва. Започна да приключва, защото около 1 милион и половина български граждани пожелаха, при това ентусиазирано, на десетилетното статукво да бъде сложен край. Не просто на господството на превърналата се от политическа партия в политическа клиентела гербаджийска общност, но да бъде сложен край на едно омръзнало на хората статукво, което бих определил като непрекъснато биещият бившите комунисти ГЕРБ, да се изразя като досегашния премиер, беззъбо зъбещите им се представители на БСП и вечно задкулисно дирижиращата политическите процеси в България партия на Ахмед Доган. И трите партии, тоест цялото статукво, бяха осезаемо ударени. Ситуационните подкрепи, които ДПС и БСП дават на новите партии в парламента не са нещо, на което може да се разчита за в бъдеще. Но в края на краищата вълната на това антистатукво гласуване, което извършиха българските граждани на 4 април увлича по-голямата част от новите депутати и ние виждаме, че ГЕРБ остава в почти пълна изолация. “

Проф. Янакиев предупреди и за опити за манипулация от страна на статуквото:

“Започна чисто манипулативно да се внушава една дихотомия в настоящия парламент, която се определя като “системните” партии срещу “антисистемните” партии. Бихте могли да го видите например в публикуваното днес обширно интервю на бившия президент Росен Плевнелиев във вестник “24 часа”. Това е тънка манипулация, тъй като на прилагателното “системни” като подразбиращо се, противоположно стои “антисистемни”, а то е понятие за деструкция. Не за промяна, а за рушене. “Антисисистемните” партии, уви опитват се да ни внушават, са партии, които имат за цел да докарат страната до хаос.”

Коментарът на проф. Янакиев за новия парламент, за оттеглянето на Борисов и по още теми, свързани с 45-ото Народно събрание – четете в цялото интервю ТУК.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!