Кантарджиев
На снимката: проф. Кантарджиев

Директорът на центъра на заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев каза пред бТВ, че не предстои ново затваряне на страната.

„Нищо няма да се затваря, всеки областен щаб решава сам за мерките в областта. Ние, Националният оперативен щаб, даваме препоръки на базата на анализ. Иначе по предложение на националния здравен инспектор, министърът издава заповед. Засега няма нагласа. В момента трябва да пазим старчески домове, болници, за да не се превърнат в огнища. Видяхме, че с училищата няма страшно.”

Проф. Кантарджиев определи решението личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове като много правилно.

По думите му бързите тестове са тези, с които може да бъде спасена системата. През март и април обаче председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски на практика отричаше бързите тестове с мотива, че не дават точни резултати.

„Трябва широко да се използват бързите антиген тестове. Те действат и бързо доказват дали човек може да заразява. Не са така чувствителни като PCR теста, но са сигурен критерии, а и струват 20 лева”, подчерта днес проф. Кантарджиев.

В заключение той призова хората да пазят себе си и близките си. Останаха две важни неща – маските и дистанциите.

Ситуацията в България

448 са новите случаи, регистрирани за последното денонощие в Единния информационен портал от направени 3795 теста. Това означава, че 11,8% от направените са изследвания са били положителни.

Броят на активните случаи достигна 7 610 , като от тях са хоспитализирани 1 189, а 59 са в интензивни отделения.

Най-много положителни тестове има в София – 116, следвани от Благоевград – 55 и Варна – 49.

Нови 105 души са излекувани. Починали са 4 души, с което общия брой е 891.

Вчера бе регистриран най-високият брой положителни проби у нас от началото на пандемията през март – 612, при направени 6 048 PCR-теста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!