Георги Касчиев
На снимката: Георги Касчиев

Никъде няма недостиг на електроенергия в Европа, а цените са изключително високи. Тази криза изглежда доста изкуствена. Това заяви в интервю специално за Дебати.бг енергийният експерт проф. д-р Георги Касчиев по отношение на рекордно високите цени на тока в България и Европа.

„Увеличава се и съмнението, че има широкомащабни картелни споразумения. За съжаление не може да се очаква бързо стабилизиране на ситуацията.“, коментира проф. Касчиев.

Той обясни, че българският енергиен пазар следва развитието на европейския, като след пандемията е започнало мощно възстановяване в целия свят и всички потоци на газ и въглища са се насочили към Китай.

„В Западна Европа около 38% от енергията е именно от тези източници. Към това се добавя и политиката в последните години за намаляване на въглищните централи. Имаше липса на мерки  и грешни политически решения на европейско ниво стана пълен хаос. Европейската комисия също не взе мерки и всичко се прехвърли на националните правителства. Не може да се очаква, че при липса на лидерство и признаване на грешките и рязка смяна в политиката, тази тема ще отшуми. Възможно е да има леко облекчение по време на пролетния сезон и нещата да се успокоят.“

В интервюто проф. Касчиев коментира още наличните атомни централи, проектът за АЕЦ „Белене“ и спешните мерки в енергетиката, които трябва да предприеме новото управление.

Цялото интервю с проф. Георги Касчиев очаквайте утре на Дебати.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук