проф. Николай Радулов
на снимката: Експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов
Проф. Николай Радулов е роден е на 13 януари 1956 г. в град София. През 1981 г. завършва Академията на МВР със специално „Управление на обществения ред и сигурност“. От 30 октомври 1981 г. е разузнавач към Софийско градско управление, а от 24 декември 1985 г. е старши разузнавач в управлението. През 1992 г. защитава докторска дисертация във Военната академия в София. От 2012 до 2014 г. е доцент в Нов български университет, а от 2014 г. и професор там. В периода 17 февруари 1997 г. до 3 декември 1998 г. е главен секретар на МВР. Радулов е един от най-големите експерти по национална сигурност у нас. Написал е и десетки научни трудове в тази сфера. Избран е за народен представител в 46-то народно събрание от партията Има такъв народ.

Проф. Радулов, след днешните съобщения за проверки в ДАНС, има ли руски шпиони там?

Това никой не знае. Засега прокуратурата извършва проверки. Дали има или няма е друг въпрос. Аз съм убеден, че има хора, които по един или друг начин защитават руски интереси, без да твърдят, че са шпиони. Имам и причина да смятам така. Прословутият „Балкански” или „Турски поток” струва 3 милиарда. Тези 3 милиарда сме ги дали ние вместо да ги даде Путин и това е услуга, която правим пряко на Русия. През това време ДАНС не е направил нищо, не е сигнализирал тогавашната власт или съвсем съзнателно се е правил, че не разбира за какво става дума. В момента същите хора, които не са дали, че има стратегически проблем със сигурността продължават да си работят в ДАНС. Вероятно има и други такива случаи, за които ние не знаем, просто това най-много ни се набива в очите. Предполагам, че това не е само в ДАНС, а и в другите специални служби, а в случая и в прокуратурата, които са извършили действия, изгодни за руснаците. Знам как работят чуждите специални служби, така че е напълно възможно Русия  да е привлякла хора за секретно сътрудничество.

Само си спомнете за прокуратурата. Тя е единствената българска структура, подписала договор за сътрудничество с руската прокуратура. Дори прокурори ходеха там на обучения. Какви обучения – борба с тероризма. Борба с тероризма в Путинова Русия се нарича борба с инакомислещите. Това нещо видяхме, че даде ефект през 2020 година, когато прокуратурата по един мъртъв член – чл. 95 от Наказателния кодекс, си създаде възможности да тормози много хора и да подслушва близо 1000 души. Така че най-вероятно има такива хора.

След съобщението за акцията на прокуратурата, премиерът Кирил Петков съобщи, че ДАНС работи по разкриването на руски шпиони. Как ще коментирате действията на прокуратурата в този контекст?

Най-вероятно (казвам най-вероятно, защото не знам) това е работа на вътрешна сигурност на ДАНС, защото прокуратурата няма как да има такава информация, ако не дойде отвътре. Това каза и президентът, че той е сигурен, че ДАНС има съпротивителни сили. Въпросът е, че ДАНС нямат право да извършват процесуални действия, така че е било необходимо да се намеси прокуратурата, която единствена има такива правомощия. Прокуратурата е създала такава ситуация и такива промени в Наказателно-процесуалния кодекс, че това може да се върши или само от нея, или само с нейно разрешение. Това е въпрос, който се коментира нашироко през последните седмици предвид желанието ни да направим промени в прокуратурата и да дадем възможност и на други служби да образуват дела като например МВР.

Тоест в тези действия на прокуратурата няма нищо притеснително?

В това действие и в тези проверки, които прокуратурата извършва заедно с ДАНС няма нищо притеснително. Притеснителното е нейното желание да свърже по някакъв начин цялата тази история със съвсем скоро създаденото правителство, искайки да проверява всякакви данни за влезли и излезли хора точно в Министерски съвет. Да не забравяме, че специализираната прокуратура съществуваше при предните управления и ако имаше такива съмнения и желания би трябвало да може да ги направи. Това е притеснителното, че прокуратурата за един случай, за който вероятно е привлечена от ДАНС, се опитва автоматично и някак изкуствено да закачи правителството. По простата причина, че се опитва от месец и нещо да се конфронтира с правителството. Това е просто още един опит да се дискредитира правителството, затова се ядосва премиерът и с право.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук