проф. Витанов

Нов пик на COVID-19 през септември прогнозира математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов пред  НОВАТВ.

„Проблемите ще настъпят след средата на август.  Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразна. Но се очаква продължителността й да не е голяма.  Но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие”, каза той.

По думите му четвъртата вълна на пандемията вече е в страната.

По думите му песимистичният сценарий е накрая на месеца да сме над 3000 случая на ден. Математикът заяви, че има и още една прогноза, която е само за болниците, тъй като е „апокалиптична“.

„Доминантният сценарий все още е на доц. Кунчев – че ще има 1500 заразени до края на месеца“, посочи още проф. Витанов.

Той обясни, че мерките трябва да се налагат в определен прозорец и не бива да се изпуска момента, в който трябва да се наложи.

„Вирусът винаги надделява над нашето пренебрежително отношение към него“, заяви още той.

Експертът прогнозира, че е възможно да се стигне до колективен имунитет у нас до февруари, но е възможно никога да не се стигне до такъв с този темп на ваксинацията, тъй като антителата изчезват в определен момент.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!