Критичният доклад на САЩ дори е смекчен, смята Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков.

„Догодина Ердоган ще бъде кандидат-президент, а неговият рейтинг в момента е догонващ. Затова той иска да убеди общественото мнение, че планът му от 2013 година за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия и връщането на по-голямата част от сирийските бежанци, е задействан“.

По този начин експертът по международни отношения проф. Владимир Чуков в интервю за ДЕБАТИ.БГ обясни готвеното от турския президент ново нападение над Сирия.

„Целите му са както външнополитически – Турция се утвърди като най-сериозно пилотиращата държава в региона, така и вътрешнополитически – Ердоган да се откаже в изгодна позиция за преизбирането Си през юни догодина“, обясни проф. Чуков.

Генералите на турската армия са ентусиазирани да направят операция на територията на Сирия. В същото време обаче, разузнаването няма ентусиазъм, защото няма зелена светлина, смята проф. Чуков.

„Тази операция оставя една много голяма въпросителна, тъй като се оказва, че и двете държави, от които трябва да получи зелена светлина – САЩ и Русия, не са склонни да го подкрепят“, посочи още той.

Каква е прогнозата на проф. Чуков за близките събития, които ще наблюдаваме в Сирия, какви са плановете на Ердоган и каква ще е ролята на Русия – четете утре на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук