В специално интервю за ДЕБАТИ.бг арабистът проф. Владимир Чуков коментира последните удари на САЩ срещу „Ал Кайда” в Либия. По негови думи те са насочени срещу град Дерна, който е ядро на пиратството и контрабандата в миналото, а днес – на радикалния ислям. Според проф. Чуков има теории, че в тзи град са се обединили фракции на „Ислямска държава”, „Ал Кайда” и „Мюсюлмански братя”, а целта на либийската армия, подкрепена и от коалицията, предвождана от САЩ е именно това ядро да бъде унищожено.

„Това е едно общество, изградено върху контрабандата, пиратството и иредентизма. То е срещу всичко чуждо, външно.Съвсем нормално е и в момента това да е обект на ударите на либийската национална армия, подпомогната от Египет и всички външни сили за разбиването на ядрото на местния радикализъм.”

Проф. Чуков е на мнение, че след последния въздушен удар на САЩ над Афганистан, при който беше убит лидерът на пакистанските талибани, предстоят преговори за нормализиране на ситуацията в страната. Според арабиста там целта е от една страна да се ликвидират радикалните елементи в лицето на талибаните, а от друга – преминаване към мир в рамките на месец Рамазан, обявен за месец на примирието.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!