проф. Владимир Чуков
на снимката: проф. Владимир Чуков

Във вторник турските ВВС бяха изключени от общия пул за наблюдение и разузнаване на Антитерористичната коалиция.

„Това означава, че турските самолети вече са със статут на хеликоптери, тоест те нямат координатите, които ги правят боеспособни на територията на чужда държава. Това означава, че турската ВВС в момента не може да води ефективни операции извън турска територия, в това число и в Сирия”, каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ арабистът проф. Владимир Чуков.

И добави:

„Това означава, че сирийското въздушно пространство е затворено за турските самолети и нахлуването ще бъде най-вече сухопътно.”

Проф. Чуков каза още:

„Ето, турската военна операция в момента, бивайки лишавана от тези кодове, това означава, че тези самолети летят без да се съобразяват с всички останали летателни апарати, нямат координати, нямат коридор, което прави тази военна операция или безсмислена, или изключително опасна за самия пилот и самата държава.”

По думите му кюрдите се подготвят да отговорят на турските нападения, подкрепяни от Пентагона.

„Има много ясно и категорично противоречие между политическото ръководство на САЩ. Говоря за Тръмп, който очевидно в един свой постинг говори едно, а в друг – друго и той самият се обърква точно какво иска да каже. Както стана и при промените за Турция, където той първоначално каза, че той е в състояние да разруши икономиката на Турция, а после, че Турция е сериозен търговски партньор и че участва в направата на Ф-35. Така че е очевидно, че той много силно се колебае в това, което прави. Наистина моментът е изключително деликатен, като очевидно се очертава доста по-различна военна операция от тази, която видяхме 2016г. с „Ефратски щит”, говоря за турците, и 2018г. с „Маслинова клонка” срещу Африн. Този път кюрдите са подготвили една тактика, не без помощта на Пентагона. Много важният момент тук е обезсилването и неутрализирането на турската авиация до някаква степен. Това е, за да се приеме на сирийска територия битката, като тя трябва да бъде продължителна, очевидно ще има много жертви.”

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков може да прочетете ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!