Художествено изображение на тайнствения обект

Професор от Харвард разкри, че през 2017 г. Земята е била „посетена“ от извънземен обект, съобщава „Ню Йорк пост“.

В предстоящата си книга „Извънземни: Първият знак за интелигентен живот отвъд Земята“, теоретичният физик Ави Льоб излага теорията си за обекта с особена форма, навлязъл в нашата Слънчева система преди няколко години.

Междузвездният обект, наречен „Oumuamua“, е наблюдаван за първи път чрез телескопа Pan-STARRS в обсерваторията Халеакала на Хавай през 2017 г. Изследователите установяват, че той е преминал през равнината на еклиптиката на 6 септември, идващ от посоката на Вега, звезда в съзвездието Лира, която е на около 25 светлинни години от нашата планета.

Само три дни по-късно „Oumuamua“ – което на хавайски значи „вестител, пристигнал от далечното минало“ – започва да ускорява към Слънцето, преди в крайна сметка да се приближи до Земята на 7 октомври, „бързо движейки се към съзвездието Пегас и тъмнината отвъд“, според Льоб.

Оумуамуа
Художествено изображение на обекта Оумуамуа

Някои учени твърдят, че „Oumuamua“, смятащ се за първият междузвезден обект, открит в нашата Слънчева система, е просто комета; обаче Льоб – председателят на астрономическия отдел на Харвардския университет – отхвърля това предположение, тъй като твърде много се осланя на „познатото“.

„Какво би станало, ако пещерняк види мобилен телефон?“, пита той в интервю за „Ню Йорк пост“. „Той е виждал скали през целия си живот и би си помислил, че това е просто лъскава скала.“

Льоб казва, че има два значими детайла, които показват, че „Oumuamua“ не е била просто комета, а по-скоро част от извънземна технология.

Първият детайл са размерите на обекта, тъй като той е определен като „5 до 10 пъти по-дълъг, отколкото широк“ /дължина между 100 и 1000 метра и диаметър 35 – 167 метра/. Льоб твърди, че формата, подобна на пура, не е типична за естествен космически обект.

Но теоретичният физик казва, че най-значимият детайл, подкрепящ неговата теория, е движението на обекта.

„Прекомерното отблъскване от Слънцето беше нещото, което доказа всичко“, каза той.

Omuamua е малкият светещ обект в центъра на снимката, направена от William Herschel Telescope на Канарските острови. Околните звезди изглеждат удължени, тъй като телескопът проследява бързо движещият се обект /снимка: Уикипедия/

Льоб обясни, че гравитационната сила на Слънцето би накарала естествен обект да се движи по-бързо, когато се приближи, и в крайна сметка да изтласка обекта обратно, карайки го да се движи по-бавно, докато се отдалечава. Според него това не се е случило с „Oumuamua“, който се е ускорил „леко, но до изключително статистически значима степен“, като се е отдалечавал все повече и повече.

„Ако не сме сами, дали сме най-умните хлапета в блока?“, пита Льоб. „Ако е имало вид, който е бил унищожен чрез война или промяна на климата, можем да се обединим и да се държим по-добре един с друг. Вместо това губим много ресурси на Земята, борейки се помежду си и вършейки други негативни неща, които са голяма загуба.“

„Извънземни: Първият знак за интелигентен живот отвъд Земята“ ще се появи на рафтовете на книжарниците на 26 януари.

Обектът „Oumuamua“ наистина предизвика сериозни дискусии, докато преминаваше през Слънчевата система. Учени изказаха предположение, че странният обект със странно поведение може да е нещо като разузнавателна сонда на чужда цивилизация, изпратена да разгледа Слънчевата система и Земята. Поради някои характеристики на движението дори възникна предположение, че апаратът може да е повреден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!