Газпром,

От началото на годината „Газпром“ е намалил производството си на природен газ с 18,6% (със 78,8 млрд. куб.мета) спрямо същия период на миналата година до общо 344 млрд. куб. м., показват предварителни данни на руския енергиен гигант, цитирани от руската агенция ТАСС.

Износът на газ за страните извън ОНД (Общност на независимите държави) за първите десет месеца на 2022 г. е намалял с цели 42,6% (с 67,6 млрд. куб. м) до 91,2 млрд. куб. метра.

В същото време среднодневният износ на „Газпром“ през октомври е намалял с 11,5% спрямо септември до 139 млн. куб. м, сочат още данните на енергийния холдинг. „Газпром“ продължава да доставя газ според потвърдените поръчки, посочват от енергийната компания.

В същото време търсенето на газ на „Газпром“ от газопреносната система на вътрешния пазар на Русия се е свило с 5,6% (с 11,1 млрд. куб. м)) за първите 10 месеца на тази година.

Износът на руски газ за Китай пък продължава да расте чрез газопровода „Силата на Сибир“ съгласно двустранен дългосрочен договор между „Газпром“ и Китайската национална нефтогазова корпорация (CNPC). Доставките редовно надхвърлят дневните договорени количества, се посочи в изявление на „Газпром“.

От „Газпром“ посочват, че „намаляването на потреблението на газ в Европейския съюз се превърна в ключов фактор за намаляване на търсенето на газ в света. През първите десет месеца на тази година, според първите предварителни оценки и наличните оперативни данни, световното търсене е синьото гориво е намаляло с над 40 млрд. куб. метра. Около 85% от това намаление, или с 36 млрд. куб. м, е делът на 27-те страни членки на ЕС“.

„Потреблението на газ е намаляло и във Великобритания, като за посочения период става въпроса за около 4 млрд. куб. м. Така, общият дял на страните от ЕС и Великобритания в намаляващото световно търсене на природен газ е около 95%“, отбелязва „Газпром“.

Руският газов гигант е изнасял 139 млн. куб. метра на ден за страни извън бившия Съветски съюз през миналия месец, което е спад от 11,5% спрямо септември, според изчисления на агенция Блумбърг, базирани на данните, публикувани от „Газпром“ във вторник, съобщи БНР.

От началото на годината доставките на „Газпром“ за основните му чуждестранни клиенти са намалели с 42,6% спрямо предходната година до 91,2 милиарда кубически метра.

Дневният добив на газ на „Газпром“ е средно 990 милиона кубически метра през октомври, което е почти 18% повече от месец по-рано, според изчисления на „Блумбърг“.

Още икономически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук