възраждане - протест - неутралитет - русия - пропаганда
Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура (ВАП) иска от министъра на вътрешните работи да извърши проверка по повод обявено проруско шествие в центъра на столицата.

Кметът Йорданка Фандъкова е информирала прокуратурата за това, че Столичната община е сезирана с две писма – от общински съветници от групата на „Демократична България“ и от представляващи ПП „Код“, за обявено в социалните мрежи провеждане на масово мероприятие на 10 декември, съобщава БТА. Според общинските съветници, то може да е „насочено към насилствено изменение на конституционния ред и териториалната цялост на страната“, както и че събитието може да е „противоречащо на решенията на ЕС“.

„Празнично гражданско шествие пред президентството под надслов „Ние не сме неутрални! Ние сме за Русия! Победата е наша!“ е обявено в събота от 13 часа. Събитието се разпространява в социалните мрежи – предимно във фейсбук и то от анонимни. Потвърдили са, че ще присъстват 219 души.

Съветниците от „Демократична България“ и представители на партия „Код“ изпратиха вчера писма до кмета Фандъкова, в което настояват тя да наложи забрана по силата на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Двете събития, обявени в социалните мрежи, са митинг и шествие.

„Убедени сме, че има несъмнени данни, че двете мероприятия са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната“, се казва в позицията на съветниците от „Демократична България“.

От ВАП посочват, че са извършили проверка относно предоставената информация и съгласно разпоредбите за правата на гражданите и опазването на обществения ред, те изпращат информацията и до Министерството на вътрешните работи.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук