прокуратура, арест, насилие

Прокуратурата се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“. С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти, съобщиха от прокуратурата.

Публикацията на испанския вестник не съдържа доказателства. Премиерът Борисов категорично отрече да е съпричестен със случая и подчерта, че това е нарочна атака срещу него, „която идва от Изток“. Той няма да съди вестника, засето го замесва в тази история.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.

Полицията в Каталуния и прокуратурата за борба с корупцията в Испания разследва дали Борисов е свързан с възможно пране на пари в пиренейската държава. Подобно твърдение публикува на 21 февруари 2020 г. испанският вестник „El Periodico”, и бе препечатгано от ТАСС.

Според вестника, през март 2019 г. полицията в Каталуния е получила жалба от българската неправителствена организация MC BUUP /бел. ред. става дума за Гражданско сдружение – БОЕЦ/. Както информира изданието, бенефициент от възможни машинации би могла да е бившият български модел Борислава Йовчева. Жената и нейният баща участвали в две фирми със седалище в Барселона – „Numin Invest SL” и „EMA BGS SL”, които от 2013 година са получили повече от 5 милиона евро. Тези средства можело да идват от физически лица, живеещи извън пределите на Испания. В жалбата на неправителствената организация се твърди, че Йовчева и семейството ѝ живеят в разкошна вила в провинция Барселона.

По повод появилите се обвинения, премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел, заяви:

„Нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил в Барселона. Сигурно преди 15 години съм ходил като кмет. Нямам нищо общо с тези фирми, някои хора не съм виждал по 20 години. Никоя служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила да ме пита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към шествието на моя съсед по месторабота. Не казвам, че президентът седи зад това. Децата, разузнавачите от ГРУ го говориха всичко това. Това беше преди година близо“.

Борисов заяви още, че няма да отговаря на твърдения, за които се уточнява, че няма доказателства. Той направи своя коментар на срещата на европейските лидери в петък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук