прокуратура, арест, насилие

Двама бивши изпълнителни директори на „Напоителни системи” Ивайло Първанов и Стайко Ганчев са обвинени от Софийската градска прокуратура (СГП) за стопански престъпления, причинили щети на дружеството за около 963 000 лв.

Разследването за безстопанственост започнало в началото на февруари.

На Ивайло Първанов е предявено обвинение сключване на неизгодни сделки. Става дума за 79 договора за реклама, правни и счетоводни услуги, сключени между декември 2014-та и юни 2016-та на обща стойност близо 600 хил. лв. Според прокуратурата тези договори били ненужни, тъй като държавното предприятие разполага със счетоводители и юристи.

Стайко Ганчев е обвинен в 2 престъпления – сключване на неизгодна сделка и в безстопанственост. Единия договор, за консултатнтски услуги, е от февруари 2012-та. По него „Напоителни системи“ платили 20 хил. лв. на частна фирма, която ги консултирала как да се лицензират пред ДЕЕВР (сега КЕВР) като ВиК опрератор. Държавното обвинение установило, че по закон, няма предвиден лицензионен режим за тази дейност.

Второто обвинение за умишлена безстопанственост е за времето от стадата на 2012-та до средата на 2013-та.  Прокуратурата не съобщава подробности освен размера за нумата – 346 389 лв., за която е предявено обвинеието.

Установено е, още че по договор частно дружество за консултантски услуги, Ганчев разрешил извършване на плащане през февруари 2012-та, без да е проверил дали действително е извършена работата, която е била фактурирана. А тя реално не била извършена.

Двамата обвиняеми са с мерки за неотклонение „Подписка“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!