Специализирана акция на прокуратурата се провежда в София и Силистра. Разследва се източване на Националния осигурителен институт (НОИ).

Схемата е свързана с издаване на фалшиви данни за трудов стаж, съобщи в ефира на Нова тв заместник-главният прокурор Иван Гешев.

По неофициална информация сред заподозрените е бащата на певицата Тита.

Поредната операция е на Спецпрокуратурата, МВР – Силистра и ГДБОП. Тя се провежда в Силистра и София и е с цел неутрализиране на група за източване на бюджета на НОИ.

„В момента се извършва обиск в жилището на бащата на певицата. Той е шеф на клон на осигурителния институт“, каза още Гешев.

По думите му става въпрос за измама с трудов стаж – осигуряване на миньорски пенсии.

Задържа се дебитната карта на кандидата докато той изплати парите за услугата. Тя струвала 10 000 лева, а „възнаграждението“ членовете на групата получавали с т.нар. „забавено плащане”.

„Потърпевша е държавата. Всички български граждани са потърпевши. Защото се източва бюджета на НОИ“, коментира Иван Гешев.

АКЦИЯТА В ОРЛАНДОВЦИ

Заместник-главният прокурор разкри и последните подробности за акцията в квартал „Орландовци:

„Ако не са привлечени като обвиняеми ще бъдат обвинени 14 души с един водач – Коце Белия. В този район на София е криминален авторитет. Обвинен за рязане на мантинели, тежки грабежи – на поща, разпространение на наркотици, гробищна мафия и други. 90% от задържаните в акцията са от клана „Гольовци“. И двамата задържани полицаи ще бъдат привлечени като обвиняеми. У единия от тях е открито известно количество наркотици. Те са дългогодишни служители на „Охранителна полиция”. Единият е уволняван, другия е в процес на освобождение“, заключи заместникът на главния обвинител на страната.

А двамата задържани служители на реда са получавали пари за осигуряване на „чадър“.

ВЕТКО И МАРИНЕЛА АРАБАДЖИЕВИ

До 15 дни Ветко и Маринела Арабаджиеви трябва да бъдат екстрадирани, съобщи Гешев.

„В средата на месец януари изготвихме европейска заповед за разследване до испанските власти. С нея поискахме обиск и разследване на въпросния имот. Изискахме и личен обиск на лицето Георги Семерджиев и ако в имота се намират Ветко и Маринела Арабаджиеви да им бъдат извършени лични обиски и на тях. Имахме информация, че се укриват във Франция. Изпратихме европейска заповед за арест до компетентните власти, но там не са открити. Не е ясно колко време са се укривали в тази къща. Вероятно от напускането им от Франция. Георги Семерджиев се издирва със заповед за арест от швейцарските власти по обвинение за трафик на наркотици в особено големи размери. Затова е задържан заедно с тях“, обясни още Гешев.

Той допълни, че срещу Семерджиев имало опит за покушение, но към момента няма задържан за деянието.

Заместник-главният прокурор информира още, че Арабаджиеви не са се съпротивлявали при задържането им. „Може би още днес ще бъде преведена европейската заповед за арест и до 15 дни може да бъдат екстрадирани. Ако няма съгласие предстои дело на две съдебни инстанции“, коментира Гешев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!